Aniversări clujene

Constantin Zărnescu 70. Scriitorul și cartea sa

După o carieră laborioasă întru slujirea literelor românești, aflat la altitudinea bilanțurilor sentimentale și profesionale, Constantin Zărnescu e un scriitor extrem de activ, prezent în publicații literare și librării cu articole, eseuri și volume noi. În 2014 a publicat Țara lui Urmuz, eseu de vastă cuprindere a fenomenului avangardist românesc literar și artistic, anul trecut a publicat Roma sorgintei noastre, panoramare de tip reportericesc a civilizației romane în strânsă legătură cu etnogeneza poporului român, iar acum, când în data de 24 martie împlinește 70 de ani, își sărbătorește momentul cu încă o apariție editorială: Regina Iocasta, Editura Napoca Star, Cluj, 2019. Pe lângă articole semnate în reviste prestigioase din arealul cultural vâlcean-craiovean precum Argeș, Măiastra, Ramuri, onorându-și în mod exemplar originea vâlceană, dar și din nordul transilvan precum Nord literar, Tribuna, Orașul, oglindind implementarea scrisului său în zona culturală care l-a adoptat, apariția în volum a piesei de teatru Regina Iocasta reprezintă deopotrivă o împlinire personală și una de oridin bibliofil.

Cartea recent apărută conține in extenso textul piesei scrise în 1981, la care se adaugă un vast aparat informativ prezentând spectacolele montate și reacțiile critice ale presei, recenzii și rememorări. În paginile cărții sunt reproduse o mulțime de fotografii evocative de la premiera din 1991 de la Târgu Mureș cu participanții și susținătorii autorului, cu actorii și afișele spectacolelor ulterioare ce au avut loc. Materialul documentar anexat aruncă o lumină concludentă asupra dimensiunii succesului repurtat de Constantin Zărnescu și piesa sa, numită de el ”tragedie politică”, pentru a sublinia ”noutatea absolută a ideilor” de care a fost animat, reușită considerată, fără îndoială, un vârf în creația scriitorului.

N. Steinhardt, Valentin Silvestru, Val Condurache, Aureliu Manea, Mircea Ghițulescu, Ion Cocora, nume grele ale literelor și teatrului de la noi, au subliniat suplețea și poeticitatea textului piesei, un text de dimensiuni… antice, mulat pe structura tragediei grecești. Regizorul Dan Alexandrescu a fost atras de frumusețea limbajului poetic și a montat piesa la Teatrul din Târgu Mureș cu Anca Neculce Maximilian și Vlad Rădescu (interpretul lui Ciptian Porumbescu din filmul lui Vitanidis din 1973) în rolurile principale. În dosarul Regina Iocasta sunt numeroase interviuri și intervenții ale unor oameni de cultură, printre care se numără Ionel Vitoc, Vlentin Tașcu, Constantin Cubleșan, Aurel Rău, Horia Muntenuș, Demostene Șofron, Ovidiu Pecican, Dorin Serghie. Aceste note învie un moment important din ”viața” piesei. În secvența alcătuită de autor și de Anit Zărnescu-Leguay, fiica scriitorului, îngrijitoarea ediției, Cronologia și destinul operei, cititorul poate afla amănunte interesante despre geneza operei și etapele valorificării ei. După o vizită în Grecia anului 1976, tânărului scriitor îi vine ideea să pună în lumină tragedia femeii, nu a bărbatului, din mitul oedipian și așa s-a născut piesa Regina Iocasta care a ajuns să fie jucată la teatrele din țară și la Festivalul de la Avignon în 2003, la a 70-a ediție, când mișcarea teatrală internaţională se confrunta cu invazia vizualului în detrimentul logosului. Rolul Iocastei a fost încredințat, în montarea în limba franceză, actriței Renata Scant. În lupta dată între Théatre visuel și Théatre de texte, iconoclastul și exigentul regizor Andry Zholtag aprecia că La Reine Jocaste de Constantin Zărnescu ”poate fi oricând comparabilă cu aceea a lui ONeil Din jale se întrupează Electra sau a lui Giraudoux Război cu Troia nu se face”. Considerații nu lipsite de însemnătate pentru autor și pentru teatrul românesc.

Iată de ce, în zi aniversară, cartea editată recent este și o arhivă sentimentală teatrologică, bogată în informații și trimiteri esențiale la biografia și bibliografia scriitorului. Constantin Zărnescu are cu ce se mândri și merită din plin elogiile noastre. La mulți ani!

Adrian ŢION

Articole din aceeasi categorie