Amenajarea Canalului Morii şi a Parcului Rozelor, priorităţi ale USR Cluj

USR Cluj susţine iniţiativele civice de amenajare a Canalului Morii şi a zonelor adiacente canalului care străbate oraşul, la confluenţa cu Someşul, din imediata vecinătate a Parcului Rozelor. „Aşa cum a meritat să cadă această poartă – care bloca accesul la canal şi în Parcul Rozelor – merită pus în valoare şi Canalul Morii şi această porţiune, care este foarte frumoasă, este foarte bine vegetalizată. Şi e păcat să nu profite lumea de condiţii mai bune de această zonă”, susţine Ioana Rus, o clujeancă din cartierul Mănăştur.
Potrivit deputatului USR, Adrian Dohotaru, membrii clujeni ai formaţiunii politice s-au interesat la cadastru dacă terenul aparţine Primăriei şi au constatat că sunt viabile ideile de înfrumuseţare a spaţiului verde prin alei pietonale, grădini urbane şi podeţe. „În urma constatărilor că spaţiul aparţine spaţiului public, Parcul Rozelor poate să crească în suprafaţă cu un hectar, în condiţiile în care administraţiile anterioare au privatizat o bună parte din ceea ce era cel mai mare parc al Mănăşturului, un cartier cu 100.000 de locuitori. Vom face şi pentru alte spaţii acelaşi lucru, pentru a arăta clujenilor exact unde se pot amenaja spaţii verzi, unde parcări, unde se poate negocia cu proprietarii privaţi pentru investiţii publice”, susţine deputatul USR, Adrian Dohotaru, amintind că în cadrul bugetării participative clujenii au depus opt proiecte legate de Canalul Morii. „USR Cluj consideră că aceste proiecte de amenajare a Canalului sunt complementare. În consecinţă, într-un mod similar cu Master Planul pentru râul Someş trebuie gândite instrumente deliberative în cadrul bugetului participativ – nu doar proiecte individuale şi vot online -, astfel încât proiecte asemănătoare, deşi pe porţiuni diferite, să nu se concureze între ele, ci să se ajungă la un consens de amenajare a singurului canal care străbate oraşul”, subliniază deputatul clujean.
Potrivit lui Dohotaru, în acest sens, USR propune un buget participativ în şase cicluri: întâlniri la nivel de cartier – informare buget general, proiecte în derulare ale Primăriei, discutarea priorităţilor cetăţeneşti; propunerea proiectelor – prima fază, încurajarea muncii în echipă şi a propunerilor colective; înscrierea online a proiectelor; discutarea proiectelor atât online cât şi la nivel de cartiere, alegerea delegaţiilor în cadrul întâlnirilor de cartier care fac parte din Consiliul Bugetar Participativ, alături de aparatul tehnic al Primăriei şi consilieri locali; votul online final al proiectelor avizate de Consiliul Bugetar participativ; implementarea din partea administraţiei şi monitorizare din partea Consiliului bugetar participativ. „Încurajăm Primăria să folosească spaţiul din patrimoniu, astfel încât să ne bucurăm de o calitate a vieţii mai ridicată. Un instrument care poate îmbunătăţi calitatea acestei utilizări este bugetul participativ, dar aşa cum a fost propus iniţial de societatea civilă, cu deliberările necesare pentru atingerea consensului şi buget format din alocări procentuale din bugetul pentru investiţii al oraşului”, afirmă George Trif, coordonator al monitorului de politici locale din cadrul USR Cluj.
Totodată, USR încurajează clujenii să se înscrie pe platformă pentru a vota prima etapă a proiectelor din data de 2 octombrie.
A.S.

Articole din aceeasi categorie