Ambasada Spaniei în sprijinul Festivalului de film gay din Cluj – Napoca

Zeci de filme cu tematică LGBT, marea majoritate în premieră națională, sunt proiectate în această săptămână la Cluj – Napoca în cadrul celei de – a 13 – a ediții a festivalului internațional de film Serile Filmului Gay, eveniment devenit deja emblematic pentru comunitatea LGBT din România.

Început luni seara, festivalul se va întinde pe parcursul a șapte seri, până pe 21 aprilie și aduce un număr record de filme față de edițiile precedente, nu mai puțin de 74 de filme din 33 de țări de pe toate continentele, selecţie dintr-un total de 916 filme intrate în competiția inițială, sprijinul venind din partea Ambasadei Spaniei la Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, asociația LGBT clujeană PRIDE România, aceeași organizație ce stă și în spatele festivalului și marșului Cluj Pride, intrarea la filme este liberă iar proiecțiile se vor organiza în mai multe locații din oraș, Urania Palace, foaierul cinematografului ARTA, British Council, Bastionul Croitorilor, REACTOR și clubul LGBT Delirio. “De-a lungul ultimului deceniu, „Serile Filmului Gay” a crescut în mod constant. În fiecare an, echipa de festival depune toate eforturile pentru a selecta producții cinematografice internaționale de foarte bună calitate din sutele de filme înscrise în competiție la cele trei secțiuni (scurtmetraj, documentar si lungmetraj) și totodată observăm o creștere substanțială a numărului de regizori şi producători din străinătate care își doresc să asiste pe parcursul întregului eveniment, lucru care nu poate decât să ne bucure.”, declaraţie ce aparţine Soniei Manasses, coordonatoarea selecției de filme.

În timp ce majoritatea evenimentelor din România care și-au concentrat atenția în ultimii ani asupra problemelor LGBTQ îşi accentuează abordarea de tip militant pentru reducerea nivelului de stigmatizare socială și discriminare, festivalul nostru urmează o cale diferită în abordare. Pornind de la premisa că mentalitatea colectivă actuală este inundată de mesaje greșite, contaminate de prejudecăți și de stereotipuri, acest festival este o punte de comunicare prin cultură și deschidere către societatea civilă. Acest scop ambițios poate fi atins prin expunere media corespunzătoare și transmiterea de mesaje corecte prin intermediul fiecăruia dintre evenimentele care formează coloana vertebrală a programului oficial al festivalului”, am citat din cele declarate de Lucian Dunăreanu, directorul festivalului și președintele organizației LGBTQ clujene.

Iasmina MORAD

 

Articole din aceeasi categorie