Administraţia turdeană în anul 2018

Primarul social democrat Cristian Matei şi-a prezentat raportul de activitate din anul 2018. Edilul a precizat că, anul trecut, a reuşit, în cea mai mare parte, finalizarea procedurilor birocratice pentru foarte multe proiecte europene și guvernamentale, fiind depuse şi alte proiecte noi în vederea obținerii fondurilor europene. Totodată, anul trecut municipiul Turda a beneficiat de cel mai mare buget din istoria sa, acesta fiind folosit pentru lucrări de maximă urgență sau în domenii și zone care nu pot fi incluse în proiecte cu finanțări externe.

Turda, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori, poate fi considerat un model de succes din punctul de vedere al atragerii de fonduri europene. De altfel, anul trecut, Primăria Turda a primit din partea Comisiei Europene premiul pentru cel mai bun Plan de Mobilitate Urbană Durabilă. Potrivit raportului de activitate, anul trecut municipalitatea turdeană a achiziționat 20 de autobuze electrice, fiind primul oraș din România care a achiziționat astfel de mijloace de transport în comun cu fonduri europene. Acestea vor fi livrate până la sfârșitul anului 2019, urmând să fie exploatate de către noua companie de transport public a Consiliului local. Totodată, primăria turdeană a semnat contracte de finanţare europeană pentru asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), precum şi pentru implementarea sistemului de Bike Sharing. Un alt proiect major pentru care primăria a obţinut fonduri europene vizează modernizarea a 20 de străzi din Cartierul Băi: Aleea Alexandru Borza, Aleea Băilor, Aleea Durgăului, Aleea Mureș, Aleea Olt, Str. Alunișului, Str. Barbu Lăutaru, Str. Caisului, Str. Câmpului, Str. Castanilor, Str. Cireșului, Str. Frăgăriște, Str. George Enescu, Str. Gheorghe Dima, Str. Mărului, Str. Nucului, Str. Piersicului, Str. Prunului, Str. Șesului, Str. Vișinului.

Pe lângă aceste proiecte, primăria a mai depus cereri pentru atragerea de fonduri europene în vederea revitalizării spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda, construirea unei autobaze de transport și amenajare parcare de tip park&ride.

Un alt proiect cu finaţare europeană vizează modernizarea Castrului Roman. reprezentanţii primăriei spun că prin modernizarea acestui obiectiv de mare importanță se va naște un nou mare brand al Turzii, alături de Salina Turda. Tot cu fonduri europene se are în vedere construirea și dotarea unui centru multifuncțional în Băile Turda, reabilitarea Teatrului Aureliu Manea, reabilitarea clădirii fostei Judecătorii și redestinarea ei ca Centru de cultură, artă și tradiții, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, extinderea Casei Rurale și înființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda.

Din analiza activităţii din 2018 reiese că municipalitatea turdeană a reuşit să asfalteze și să modernizeze 10 străzi, iar alte două străzi importante au fost reabilitate. Este vorba de str. Gheorghe Barițiu, dtr. Gheorghe Șincai, str. Aurel Vlaicu, str. Făcliei, str. Păcii, str. Vulcan, str. Bercului, str. Bistriței, str. Matei Basarab, str. Bucegi.

Primăria susţine că în această primăvară va începe modernizarea altor 19 străzi din Cartierul Industrial: str. Horticulturii, str. Putna, str. Alecu Russo, str. Arieșului, str. Brebeneilor, str. Bujorului, str. Nicolae Teclu, str. Cânepiști, str. Ana Ipătescu, str. Săndulești, str. Ceferiștilor, str. Cheii, str. Depoului, str. Fabricii, str. Cosmin, str. Gării, str. Petru Rareș, str. Moților, str. Bogata. Lucrările la aceste străzi sunt finanțate cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

O altă prioritate a primăriei turdene pe parcursul anului 2018 a vizat modernizarea Spitalul Municipal. În acest sens, au fost alocate fonduri semnificative pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare și a actului medical. „S-au realizat modernizări, s-a achiziționat aparatură de ultimă generație, iar 8 medici noi s-au alăturat echipei instituției medicale. Spitalul are acum un nou parc. În curtea interioară a Spitalului Municipal a fost amenajat un spațiu de relaxare și recreere în aer liber, pentru a spori confortul pacienților internați’’, se arată în analiza activităţii din 2018 a primarului Cristian Matei.

Un alt proiect major demarat anul trecut vizează construirea Sălii Polivalente. Proiectul se ridică la 18 milioane euro, urmând să fie finanţat de Compania Națională de Investiții. În 2018, municipalitatea a reuşit să atribuie contractul de lucrări pentru modernizarea zonei Obelisc Mihai Viteazul şi să finalizeze Studiul de fezabilitate privind modernizarea Minei Iosif.

Reprezentanţii primăriei spun că măsurile luate au dus ca anul trecut bugetul local să fie cel mai mare din istorie, în valoare de 151.090.697 lei. De asemenea, la nivelul municipiului Turda au fost semnate contracte de finanțări externe și guvernamentale de peste 300 de milioane de euro.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie