Activitate artistică în penitenciar

În spatele gratiilor trăiesc multe persoane cu talente în diferite domenii ale artei, aşa încît cei care mai greşesc în viaţă şi încalcă legile ţării se pot manifesta în acest sens. Luînd în considerare necesitatea persoanelor private de libertate de a se exprima artistic şi de a-şi însuşi unele cunoştinţe generale, Serviciul Educaţie din cadrul Penitenciarului Gherla a conceput o activitate care are la bază îmbinarea intereselor generale cu cele individuale, clubul deţinuţilor avînd o serie de funcţii proprii care corespund nevoilor reale ale persoanelor private de libertate şi le oferă posibilitatea de a-şi completa personalitatea prin diferite mijloace cultural-educative în plan estetic, etic, civic etc. Mai există şi funcţii de odihnă şi recreere, ca nevoia de repaus, linişte, exact ceea ce lipseşte unora dintre cei închişi.

În contextul acestor nevoi educaţionale, în unitatea din Gherla persoanele private de libertate au posibilitatea de a realiza lucrări de pictură, sculptură, grafică, obiecte decorative, modelaj etc. Toate aceste activităţi se practică în cadrul programului „Hobby”, deosebit de agreat de locatarii penitenciarului, dornici de afirmare în acest domeniu. De fapt, scopul programului este formarea şi dezvoltarea la persoanele private de libertate a unor abilităţi şi deprinderi care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine, descoperirea şi dezvoltarea unor aptitudini şi talente artistice.

În Penitenciarul Gherla sînt foarte mulţi deţinuţi cu înclinaţii artistice. Clubul persoanelor private din Pavilionul Educativ a devenit în ultima perioadă o adevărată galerie de artă, unde sînt expuse cele mai reuşite lucrări de pictură şi artizanat ale deţinuţilor. Talentaţii artişti mai ies din penitenciar şi îşi prezintă lucrările şi în cadrul unor expoziţii organizate la Bucureşti, Timişoara sau Cluj-Napoca, unde mereu s-au bucurat de aprecierile specialiştilor. Bucuria de a crea şi de a fi mulţumiţi de realizările lor este cea mai mare satisfacţie a artiştilor plastici din penitenciar, racordaţi astfel la viaţa artistică din cotidian. Este unul din cele mai mari cîştiguri în activitatea de reinserţie socială desfăşurată cu aceşti oameni pedepsiţi, dar liberi la artă şi creaţie.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie