Academice Zilele Universităţii de Medicinăşi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’

95 de ani de învăţămînt medical românesc în inima Transilvaniei

deschiderea oficială marţi, 2 decembrie, ora 18, Aula ‘Iuliu Haţieganu’

Timp de patru zile, 2 – 5 decembrie, învăţămîntul românesc din inima Transilvaniei, prin Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj – Napoca, aniversează 95 de ani. O aniversare care prilejuieşte plăcute dar şi necesare aduceri aminte, începînd cu anul de graţie 1919 şi primul curs al Magistrului în limba română. Mai mult, în calitatea sa de prim decan al Facultăţii de medicină, Iuliu Haţieganu avea să elaboreze un program ştiinţific riguros, din carenu lipseau programul armonic de învăţămînt, activitatea de cercetare ştiinţifică, funcţionarea la standarde cît mai înalte a cliniclor şi laboratoarelor, o selecţie la fel de riguroasă a medicilor şi crarea unei pepiniere de oameni de ştiinţă şi medici, introducerea de manuale de specialitate în limba română, asigurarea unui învăţămînt medical performant pentru acele timpuri, Iuliu Haţieganu devenind astfel un creator de şcoală medicală, un model de urmat ca OM, PROFESOR şi MEDIC. Cu cîteva sublinieri care se impun de la sine, prof. dr. Iuliu Haţieganu s-a ghidat în toată activitatea sa profesională după cîteva principii, de amintit fiind următoarele, citez, “cine este plin de iubirea aproapelui, acela are adevărata dragoste pentru arta de a vindeca”; “Medicul trebuie să aibă o cultură generală, să dispună de cunoştinţe de filosofie, psihologie, sociologie, care îi înlesnesc contactul cu bolnavii şi cu societatea în care lucrează. Medicii bunui sînt chezăşia sănătăţii poporului !” sau “Profesorul devine maestru tocami prin puterea de cuprindere a întregului, prin posibilitatea de apriciere şi puterea de sinteză. Pentru ca să stăpînească şi detaliile el trebuie să fie ajutat de colaboratori. Profesorul şi colaboratorii se întregesc reciproc, profesorul cu rol de dirijor de orchestră, iar colaboratorii orchestranţi. Profesorul şi colaboratorii formează acel întreg armonic, acea familie organizată pe baza ierarhiei valorilor intelectuale şi morale care, împreună dau sufletul creator al unei instituţii ştiinţifice, al unei şcoli”.

Şi această şcoală a valorilor este Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’, şcoală în an aniversar.

Cele patru zile cuprind întîlniri spirituale ce se anunţă a fi memorabile. Programul este dens, obligă din start la participări afective şi nu numai. Invitaţi sînt de asemenea personalităţi ale timpului, avem întrunite toate datele unui eveniment ştiinţific de ţinută, reprezentativ pentru profesori şi studenţi.

Deschiderea oficială

Are loc marţi, 2 decembrie, ora 18, în Aula ‘Iuliu Haţieganu’ (strada Marinescu 23), prilej de acordare a premiilor facultăţilor, dar şi a diplomelor de Profesor Emerit.

Acad. Ioanel Sinescu, Doctor Honoris Causa al UMF ‘Iuliu Haţieganu’

Evenmentul este prevăzut pentru miercuri, 3 decembrie, orele 14, în Amfiteatrul ‘Aleman’.

Acad. Ioanel Sinescu, voi prezenta doar cîteva dintre premiere şi priorităţile naţionale, a efectuat primul transplant renal cu rinichi de la donator în moarte cerebrală la receptor adult (1997), primul transplant renal cu rinichi de la donator în moarte cerebrală la receptor copil (1997), transplant renal la receptor diabetic (1998), embolizarea tumorilor renale, a tumorilor vezicale cu hematurie spoliantă (premieră şi priotitate naţională), exemplele puîtnd continua.

Joi, 4 decembrie, orele 18.30, Aula ‘Iuliu Haţieganu’, sînt prevăzute Mesajul Rectorului prof. dr. Alexandru Irimie, acordarea Marelui Premiu ‘Iuliu Haţieganu’, acordarea Diplomei ARACIS. În fine, vineri, 5 decembrie, au loc sesiunile poster ale facultăţilor de medicină, de medicină dentară şi farmacie (orele 9 – 16, Aula ‘Iuliu Haţieganu’.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie