Academice U. M. F. ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj – Napoca

Proiectul Centrul de medicină avansată şi medicină translaţională – MedFUTURE la final

În cursul lunii martie 2015, scriam despre inaugurarea lucrărilor de construcţie la proiectul Dezvoltarea infrastructurii de cercetare integrată pentru medicină avansată şi medicină translaţională în vederea creşterii competivităţii ştiinţifice la nivel internaţional în domeniile pentru sănătate MedFUTURE pe înţelesul tuturor – director proiect prof. dr. Alexandru Irimie; director ştiinţific prof. dr. Ioana Neagoe; director tehnic Silviu Corpodean; financiar ec. Sorina Tecar; achiziţii Ioan Budai/Nicoleta Albu –, proiect ajuns la final, operativ cu primăvara anului 2016.

Valoarea proiectului este de 39. 193.153. 82 lei, din care 30 de milioane de lei fonduri nerambursabile.

MedFUTURE este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, practic 147 de echipamente care asigură cercetare la vîrf. Centrul în sine – suprafaţă de 2250mp – beneficiază de patru departamente noi : proteomică/metabolomică; BioNanoScopie şi analiză strcuturală şi funcţională (imagistică moleculară şi funcţională); biobaza pentru şoareci transgenici şi nuzi/laboratoare de chirurgie experimentală şi departamentul de studii clinice/terapii celulare. Lor li se adaugă peste 30 de laboratoare, printre care nouă laboratoare proteomică – metabolimică, două laboratoare experimentale, un laborator pentru prezentarea probelor, un laborator GMP, un laborator bioinformatică şi studii computaţionale, …

MedFUTURE este o structură ştiinţifică gîndită pentru viitor”

Prof. dr. Alexandru Irimie, rector al UMF ‘Iuliu Haţieganu’ : “Este o finalizare nesperată, în condiţiile în care proiectul a demarat în 2014, pentru ca abia în martie 2015, să înceapă săpăturile propriu – zise. Ceea ce vedeţi astăzi şi acum aici – marţi, 29 decembrie 2015 – este meritul întregii echipe, a echipei manageriale, a proiectantului, a constructorului, echipă care ne reuneşte pentru finalizarea proiectului MedFUTURE, structură ştiinţifică gîndită pentru viitor. Avem deja specialiştii care vor lucra aici, pe rol sînt concursuri de angajare a personalului, mai sînt lucruri de făcut, dar modul în care lucrăm ne îndreptăţeşte să afirmăm că în primăvara anului 2016 vom putea funcţional la capacitatea dorită şi propusă. Tragem speranţa că aici se va face cercetare de vîrf. Mai pot spune că UMF ‘Iuliu Haţieganu’ a urcat în topul universităţilor medicale din lume, peste 1000 de locuri din cele 3000 şi ceva existente, ceea ce ne dă speranţe pentru viitor”.

Prin proiectul MedFUTURE se dorește crearea si dezvoltarea în cadrul UMF ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca a unei infrastructuri de cercetare integrată pentru medicină avansată şi medicină translatională în vederea creşterii competitivităţii ştiinţifice la nivel internaţional în domeniile pentru sănătate, un centru de cercetare de înaltă performanţă în domeniul medicinii avansate, crearea şi dezvoltarea unor noi concepte la nivel molecular pentru înţelegerea mecanismelor ce duc la apariţia unor boli, precum şi la identificarea unor tratamente personalizate adaptate genotipului pacientului, utilizînd tehnologii state of the art şi metode minim invazive. Acest proiect face parte din strategia de cercetare – dezvoltare instituţională pe termen scurt şi mediu (conform Strategiei de Cercetare şi a Planului Strategic al UMF 2012- 2016), cercetarea ştiinţifică de înaltă performanţă şi posibilitatea transferului rezultatelor cercetării în domeniul industrial – privat, reprezentînd o prioritate în această strategie.
În acest sens, MedFUTURE va îndeplini toate criteriile solicitate prin cele mai riguroase standarde (spre exemplu GLP (Good Laboratory Practice) şi GMP (Good Manufacturing Practice) şi va deveni un centru de importanță majoră pentru companiile farmaceutice (teste şi studii de laborator, inclusiv pentru derularea studiilor preclinice de faza I și II pe animale de linie pură, șoareci nuzi și /sau șoareci transgenici knock out sau knock down); instituții publice sau private pentru diverse analize la nivel molecular prin imagistică moleculară și funcțională, studii de proteomică pentru descoperirea de noi compuși terapeutici, studii pentru terapii celulare personalizate; orice agent economic de profil medical, inclusiv laboratoare de analize si spitale, clinici private, prin utilizarea serviciilor de inalta calitate generate de noua infrastructură „state of the art” creată.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie