Academice. Profesorul dr. Ioan Ştefan Florian, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie

Şcoala medicală clujeană de învăţământ superior, numesc aici U. M. F. ‘Iuliu Haţieganu’, are parte de tot mai dese recunoaşteri internaţionale, practic, tot atâtea semne de apreciere.

Recent încheiatul Congres al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie – Istanbul, 20 – 25 august – devine expresia consideraţiei acordate neurochirurgiei româneşti în general, neurochirurgiei clujene în special. Şi devine prin alegerea prof. dr. Ioan Ştefan Florian în funcţia de Vicepresident – at large/vicepreşedinte – at – large, membru în prestigiosul Board al Federaţiei (preşedinte, prim vicepreşedinte, cinci vicepreşedinţi continentali, doi vicepreşedinţi – at – large).

Se cuvin scrise câteva cuvinte despre Federaţia Mondială de Neurochirurgie. A luat fiinţă în 1955, primul congres ţinându-se doi ani mai târziu, 1957, la Bruxelles. Primul neurochirurg român care a fost ales în Board – ul Federaţiei, a fost prof. dr Alexandru Ciurea (trei legislaturi, 2007 – 2013). Iată cum neurochirurgia românească, prin prof. dr. Florian, are continuitate într-una dintre cele mai prestigioase foruri ştiinţifice de profil. Este, am să-l citez acum pe distinsul profesor clujean, “o organizaţie globală, care cuprinde 160 de ţări membre de pe toate cele cinci continente. Sunt reprezentate astfel, toate societăţile naţionale şi regionale de neurochirurgie. Federaţia are drept obiectiv principal, dezvoltarea neurochirurgiei pe plan global, asigurarea unei asistenţe neurochirurgicale echilibrate pe plan mondial. Deziderat la care se poate ajunge prin educaţie, prin formarea de neurochirurgi în centre de referinţă. Există ţări care sunt mai slab reprezentate ca şi număr de neurochirurgi, în special în Africa. Pe de altă parte, Federaţia asigură, prin congrese, prin conferinţe, simpozioane, cursuri, mese rotunde, educarea permanentă pe şi în diverse regiuni. Manifestările ştiinţifice organizate sub egida Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, asigură cumularea tuturor cunoştinţelor şi noutăţilor neurochirurgicale, prezentate în sesiuni speciale de cei mai reprezentativi neurochirurgi. Este acumulare, dar este şi diseminarea, noutăţile ajungând la tinerii neurochirurgi. Lor li se oferă posibilitatea de a-şi prezenta rezultatele, de a-şi face cunoscute rezultatele, schimbul de idei venind în ajutorul tuturor. Un congres îţi arată nivelul la care te afli, devine un ghid util pentru viitor, ştii şi devii conştient de ceea ce ai de făcut pe mai departe. O carte citită rămâne până la urmă, o carte citită. O explicaţie venită din partea unui specialist, la sala de curs, în salon sau în sla de operaţie, are o altă pondere, altă încărcătură, alte semnificaţii, deschide tânărului neurochirurg alte perspective.

Să ne aplecăm asupra termenului preşedinte – at – large.

Sunt cinci vicepreşedinţi continentali, pentru cele cinci continente. Sunt de asemenea, doi vicepreşedinţi at – large, care nu au limită geografică. Au fost create aceste două posturi at – large cu peste 20 de ani în urmă, pentru a încuraja neurochirurgii est – europeni şi pe cei din ţările arabe. Am fost ales vicepreşedinte at – large, rolul meu fiind să coordonez educaţia profesională într-o parte a lumii. Nu ştiu încă exact unde, urmează să aflu. Dar mă gândesc la partea estică a Europei până în Kazakhstan, Rusia, Ucraina,…, vom vedea care este nivelul neurochirurgiei acolo, ce trebuie făcut pe mai departe.

Fundaţia?

Federaţia Mondială de Neurochirurgie are afiliată o Fundaţie, care strânge fonduri, fonduri care se folosesc pentru sprijinirea actului medical neurochirurgical în centre mai puţin dezvoltate. Mă refer aici la dotări cu microscoape operatorii, truse de cap, truse de coloană, aspirator ultrasonic, aparatură de specialitate de un real folos.

Să nu uit un lucru esenţial. În cursul lunii septembrie, se organizează la Cluj – Napoca, al 3 – lea Congres al Societăţii Sudest – Europene de Neurochirurgie, al 43 – lea Congres naţional al Societăţii Române de Neurochirurgie şi al 22 – lea curs francez de neurochirurgie, eveniment ştiinţific ce aduce în Cetatea academică a Clujului, aproape 500 de specialişti !

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie