Academice Conferinţa Naţională a Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului

Prevenţia suicidală : O lume întreagă conectată !

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului/ARPS – preşedinte prof. dr. Doina Cosman, U. M. F. ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj – Napoca -, organizaţie înfiinţată în anul 1993, are drept scop principal menţinerea, îmbunătăţirea şi promovarea calităţii vieţii în general, a calităţii vieţii mentale în mod special, lucru ce se reflectă anual în ‘n’ evenimente de profil, o activitate intensă, febrilă, cu rezultate pe măsura eforturilor depuse. Este o muncă în echipă, o familie dacă vreţi, în care sînt implicaţi medici specialişti, rezidenţi, studenţi, voluntari, o muncă susţinută 24 dein 24 de ore. Trebuie amintit faptul că prof. dr. Doina Cosman a pus bazele ARPS, a fost cea care a pus şi bazele primei linii de consiliere telefonică a persoanelor în criză suicidară, pentru ca de anul trecut să vorbim despre Telefonul Verde la nivel naţional.

Cea de a VI – a Conferinţă Naţională a Alianţei Române de Prevenire a Suicidului a avut parte de două zile pline – 10 – 11 septembrie, B. C. U. ‘Lucian Blaga’ -, 10 septembrie fiind şi Ziua Mondială de Prevenţie a Suicidului, anul acesta cu tema Suicide Prevention : One World Connected/Prevenţia Suicidală : O lume întreagă conectată, evenimentul organizîndu-se în peste 50 de ţări din întreaga lume.

Peste 80 de participanţi au pus în discuţie teme dintre cele mai diverse, de la prevenţia suicidului la adolescenţi sau importanţa proiectelor SEYLE şi WE – STAY în România la comorbiditatea dependenţei de alcool cu alte afecţiuni psihice, tratamentul depresiei cu risc suicidar, reacţiile la stres şi riscul suicidar, Telefonul Verde la un an de la darea lui în folosinţă naţională, anxietatea la copii şi adolescenţi, consilierea genetică a persoanelor cu tulburări psihice cu risc suicidar, diagnosticarea bolilor psihiatrice cu ajutorul scalelor clinice, noutăţi în tratamentul schizofreniei, riscul suicidar şi intervenţia în criză, rolul şi importanţa proiectelor mondiale aplicate comunităţilor locale – Platforma Comună Europeană de Prevenţia Suicidului, antrenamentul voluntarilor şi activitatea de voluntariat, ghidurile de recomandări pentru mass – media, …, teme de mare şi stringentă actualitate. Şi sînt teme abordate pornind de la nişte realităţi triste, faptul că în fiecare an, în întreaga lume, se înregistrează cca un milion de decese prin suicid, practic un deces la fiecare 40 de secunde.

Unde se află România atunci ? Potrivit datelor ultimilor trei ani, 2010 – 2013, România înregistrează o rată medie, 13, 3 – 13, 4% decese prin suicid la 100. 000 locuitori. Asta în condiţiile în care o rată ridicată a deceselor prin suicid la 100 000 de locuitori, se înregistrează în Guyana, Kazakhstan, în statele baltice (Estonia, Letonia, Lituania). La polul opus, rată scăzută a deceselor prin suicid, se situează Australia, iar foarte scăzută Italia, Israel, Malta.

Revin la România, ţară care a înregistrat cea mai înaltă rată a sinuciderilor în anul 2000, cca 4000 ! În anul 2010 au fost înregistrate 3050 sinucideri, în 2011 – 2784/13.46%, 2753 în 2012/13.31%, 2771 în anul trecut, 13.15%. Dacă este să punctăm pe judeţe, atunci în 2013 Ilfovul a avut cea mai crescută rată a sinuciderilor, 2012 fiind anul Covasnei, iar 2011 al Harghitei.

Recomandări pentru mass – media

Ghidul a fost elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în el regăsindu-se multe sfaturi pertinente, pe care vi le supun atenţiei : informarea audienţei fără a se căuta senzaţionalul, folosirea de imagini pozitive şi care să nu afecteze emoţional, raportarea metodei de suicid cu atenţie şi precauţie şi fără a se oferi multe detalii, evitarea simplificării informaţiei, prezentarea informaţiei fără ca ea să fie dramatizată, documentarea corectă, folosirea de sursele autorizate, interpretarea atentă a datelor statistice, comentarii moderate, acordarea de informaţii privind serviciile specializate în oferirea de suport.

Depresia, stresul, psihodramele pot accentua comportamentul suicidal”

Prof. dr. Doina COSMAN : “10 septembrie este o zi emblematică pentru noi, pentru întreaga lume, este Ziua Mondială de Prevenţie a Suicidului, pe care o marcăm prin organizarea unei noi conferinţe naţionale. Avem un program ştiinţific ambiţios, avem şi un program social ambiţios. Ştiinţific ne bucurăm de faptul că temele sînt multe şi diverse, de actualitate. Asta denotă faptul că ne interesează toate vîrstele, toate cauzele comportamentului suicidal, scopul nostru constituindu-l prevenţia actului suicidal. Mă refer la psihopatologia care poate influenţa comportamentul suicidal. Depresia, stresul, psihodramele pot accentua comportamentul suicidal.Subliniez însă un lucru foarte important. Moartea prin sinucidere poate fi prevenită 100%. În România, decesele prin sinucidere sînt în scădere, rata fiind una medie. Din păcate, nu avem o strategie naţională în ceea ce priveşte suicidul, nu avem o lege de profil, direcţii în care acţionăm în prezent”.

Demostene ŞOFRON

expl foto : prof. dr. Doina Cosman

Articole din aceeasi categorie