Academice Conferinţa internaţională ‘Progrese în uro – oncologie’

Agresivitatea cancerului de rinichi

Golden Tulip, 24 – 26 septembrie

Două zile ne mai despart pînă la deschiderea oficială – joi, 24 septembrie, 8.15 – a celei de a 6 – a ediţii a Conferinţei internaţionale ‘Progrese în uro – oncologie’ – organizator Spitalul municipal Cluj – Napoca; preşedinţi de onoare prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Ioan Coman, prof. dr. Ottavio de Cobelli; preşedinţi congres prof. dr. Victor Deliu/Italia, prof. dr. Krysztof Skarlat/Polonia -, conferinţă onorată de peste 200 de participanţi, peste 50 dintre ei fiind de peste hotare (Italia, Franţa, Israel, Ungaria, Serbia, Grecia, Polonia, Cehia, Republica Moldova, …).

Sub semnul celor 20 de ani de urologie laparoscopică în România, Progrese în uro – oncologie abordează o temă extrem de actuală şi sensibilă deopotrivă, cancerul de rinichi, o formă de neoplasm fără simptome clare, motiv pentru care pacienţii ajung în serviciile de specialitate destul de tîrziu. Dacă este să mă refer la simptome, sînt de amintit urină în sînge, oboseală accentuată, dueri lombare, febră, ficat mărit, pierdere în greutate, simptome care obligă pacientul la un contol de specialitate, ecografic în primul rînd. Control obligatoriu avînd în vedere că tumora se poate extinde la plămîn, colon, duoden. Cauzele apariţiei sînt fumatul, abuzul de analgezice, expunerile profesionale la diferite produse petroliere, cadmiu, azbest, …

Cancerul de rinichi, ca să-l citez pe dr. Nicolae Crişan, “patologie cu o frecvenţă în creştere, cu o agresivitate tot mai crescută şi cu implicaţii mari pentru viaţa pacientului, dar şi a sistemului de sănătate în general. Este o abordare multidisciplinară, care implică pe lîngă urologi, oncologi, radioterapeuţi, anatomopatologi, imagişti, … Statisticile în privinţa cancerului de rinichi nu se ţin în sensul pe care-l atribuim noi cuvîntului în sine. În Uniunea Europeană de exemplu, este a 10 – a malignitate diagnosticată, practic 88.400 de cazuri în ultimii cinci, şase ani. Cît ne priveşte pe noi, mă refer la Spitalul municipal Cluj – Napoca, pot afirma că numărul de cazuri de cancer de rinichi a crescut de patru ori. În stadiul metastazic acest tip de cancer este incurabil. Tratamentele care asigură o creştere a supravieţuirii de doar cîteva luni, sînt foarte costisitoare şi nu toţi pacienţii şi le pot permite. Faptul că pacienţii au la îndemînă mijloacele imagistice este de un real folos, ecografia face posibilă evidenţierea din timp a cazurilor. De asemenea, faptul că s-au dezvoltat şi perfecţionat foarte multe tehnici chirurgicale, de tratament minim invaziv, se constituie în tot atîtea avantaje. Amintesc aici nefrectomia parţială robotică, nefrectomia parţială laparoscopică 3D, ablaţia percutană, sînt tehnici care protejează rinichiul, conservîndu-l. Astfel, se îndepărtează doar masa tumorală, evitîndu-se dializa. Vom fi conectaţi cu centre de excelenţă din Europa, cum este Institutul European de Oncologie din Milano, de unde vom avea intervenţii chirurgicale efectuate de colegii italieni. La noi vor fi efectuate intervenţiile robotice şi laparoscopice 3D”.

Vor fi prezenţi la conferinţă cei mai importanţi specialişti ai momentului în domeniul cancerului de rinichi cum sînt Agnese Cecconi, Andrei Nadu, Bogdan Feciche, Cristian Surcel, Victor Deliu, Gabriel Kacso, Giusseppe Renne, Ioan Coman, Ivan Colombo, Jean Romain Gautier, Nicolae Crişan, Ottavio de Cobelli, Piotr Chlosta, Vassilios Poulakis, Zeno Spîrchez, … Într-o conferinţă în care cuvintele cheie sînt cancerul de rinichi, nefrectomia radicală, nefrectomia parţială, laparoscopie, chirurgie robotică, adrenalectomie.

Conferinţa SARUS

Concomitent cu ‘Progrese în uro – oncologie’, se desfăşoară şi lucrările celei de a 3 – a ediţii a conferinţei SARUS (Students’ Association of Robotic Urologic Surgery), conferinţă în cadrul căreia studenţii îşi vor prezenta lucrările de cercetare ştiinţifică, pe rol fiind cinci workshop – uri, de la laserterapie aplicată în urologie, a chirurgie urologică avansată, chirurgie laparoscopică, noduri şi suturi sau radioterapie. Mai mult, cei prezenţi vor lua parte la prezentări tip ‘State – of – Art’ ale unor lectori din Marea Britanie, Franţa, Italia, Israel..

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie