Academice

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Fibroza pulmonară idiopatică şi campania “Respiră speranţa!

Suntem în faţa unei boli rare, subdiagnosticată în România, mult mai agresivă decât multe dintre bolile canceroase şi care afectează grav plămânii. Netratată, fibroza pulmonară idiopatică duce la deces.

În România nu există statistici clare, dar numărul de pacienţi cu fiborză pulmonară aflaţi în tratament nu depăşeşte 100, ceea ce sugerează că majoritatea pacienţilor nu sunt diagnosticaţi sau boala eeste confundată cu alte afecţiuni de tipul astmului, emfizemului sau bolilor cardiace, mult mai frecvente cu care fibroza pulmonară se poate confunda.

Societatea Română de Pneumologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca continuă Campania d einformare a publicului cu privire la povara fibrozei pulmonare idiopatice “Respiră speranţa”, campanie iniţiată în 2018.

Începând cu 2012, pe plan mondial, septembrie este luna de conştientizare privind fibroza pulmonară idiopatică. Asociaţiile de pacienţi şi societăţile medicale din întreaga lume desfăşoară activităţi menite să dea un glas comunităţii din ce în ce mai mari a pacienţilor afectaţi de această boală. Campania de conştientizarea “Respiră speranţa” îşi propune să atragă atenţia atât medicilor, cât şi populaţiei asupra primelor simptome şi semne care pot ridica suspiciunea de fibroză pulmonară idiopatică. Boală care nu se vindecă, dar care poate fi tratată şi ţinută sub control.

Articole din aceeasi categorie