Academice

Comorbidităţi somatice în patologia psihiatrică”, realităţi clinice presante

Grand Hotel Napoca, 1 – 2 octombrie * deschiderea oficială joi, 1 octombrie, 19.00

Conferinţa multidisciplinară cu tema Comorbidităţi în patologia psihiatrică se află la prima ei ediţie – conferinţă sub egida UMF ‘Iuliu Haţieganu’, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie; preşedinte conferinţă prof. dr. Ioana Micluţia; lectori prof. dr. Lăcrămioara Perju Dumbravă, prof. dr. Dana Pop, prof. dr. Nicolae Hâncu, prof. dr. Dumitru Zdrenghea, dr. Cristian Manea, dr. George Pop – , tema aleasă nefiind deloc dar deloc întîmplătoare. Şi am să citez din prof. dr. Ioana Micluţia, “Conferinţa porneşte de la o realitate clinică presantă, acea a multiplelor comorbidităţi somatice ale pacienţilor diagnosticaţi cu schizofrenie sau tulburare afectivă bipolară, cu o stare de sănătate precară, cu stil de viaţă sedentar, cu acces limitat la serviciile medicale adecvate. De aici şi stigmatizarea suplimentară, o calitate a vieţii mult redusă şi o expectanţă de viaţă mai mică cu 10, 20 de ani faţă de populaţie generală. Conferinţa propune prin lectorii invitaţi, de un înalt prestigiu academic şi clinic din varii specialităţi, un dialog constructiv şi găsirea celor mai bune resurse şi soluţii de optimizare a monitorizării adecvate a stării de sănătate a pacienţior psihiatrici, îmbunătăţirea accesului lor la serviciile de sănătate, cu un accent pus pe schimbarea stilului lor de viaţă”.

Trei sînt sesiunile ştiinţifice, de la neuro – psihiatrie la cardio – metabolism şi endo urologie, sesiuni în care vor fi abordate teme precum sindromul metabolic în schizofrenie şi tulburarea afectivă bipolară, reacţia stres . Tulburări de ritm cardiac, factorii psihosociali şi riscul cardiovascular, sindromul metabolic în patologia psihiatrică, disfuncţiiile sexuale feminine în tiropatii, asigurarea suportului psihologic în cadrul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de prostată, starea de sănătate a vîrstnicului, mnagementul agitaţiei psihomotorii la pacienţii vîrstnici, strategii terapeutice pentru optimizarea managementului tulburării depresive,conştientizarea bolii în patologia psihiatrică, implicarea medicilor de familie în identificarea proactivă şi managementul pe termen lung a comorbidităţii somatice în bolile psihiatrice, tulburările de somn în boala Parkinson, noi standarde de eficacitate în tratamentul schizofreniei.

Conferinţa multidisciplinară reuneşte la aceeaşi masă, lectori de mare probitate profesională din specialităţi pecum neurologie, cardiologie, diabet – nutriţie, endocrinologie, urologie, medicină de familie, geriatrie şi nu în ultimul rînd, psihiatrie, ţinta primordială constituind-o ameliorarea stării de sănătate a celor suferinzi şi accesul la serviciile de sănătate, totul pornind de la realităţi clinice presante.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie