Academia Sighişoara

• 22 de ani de muzică în perla medievală a Transilvaniei •

Ediţia de anul acesta propune un program complex axat pe coordonatele colaborării dintre muzicienii tineri şi profesorii cu experienţă pe toate scenele lumii. Astfel, studenţii s-au putut înscrie la nu mai puţin de 10 cursuri de măiestrie susţinute de 19 profesori din Elveţia, Spania, Austria şi România. În cadrul Academiei muzicale de vară de la Sighişoara, tinerii muzicieni din ţară şi străinătate vor putea lua contact în acest an cu profesori şi interpreţi de renume internaţional precum violoniştii: Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean şi Melinda Béres, pianiştii Viniciu Moroianu, Benjamin Engeli şi Anton Kernjak, compozitorii Adrian Pop şi Roland Moser, violonceliştii Katharina Gohl-Moser şi Guillermo Pastrana, membrii cvartetului Arcadia, organistul Erich Türk, violistul Vladimir Lakatos, harpista Marie Trottmann, contrabasistul Kostyák Botond, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto şi Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander.

Întîlnirea dintre elevi şi maeştri se va concretiza în concertele ce vor fi susţinute în Sala Mare a Primăriei Sighişoara. Astfel, în fiecare seară din 1 şi pînă în 14 august publicul iubitor de muzică de înaltă clasă va putea audia lucrări de Serghei Rahmaninov, Aram Haciaturian, Max Bruch, Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, Nadia Boulanger, Manuel de Falla, Violeta Dinescu, Paul Hindemith, Adrian Pop, Antonín Dvorak, Max Reger şi alţii.

Ca o noutate, la ediţia din acest an va participa un grup select de fotografi internaţionali care vor transpune în imagini nu doar pitorescul cetăţii medievale ci şi eforturile creative ale participanţilor.

Academia Sighişoara a fost fondată în 1993 sub titlul „Festival de muzică academică” de către violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici şi flautista elveţiană Heidi Indermühle. Ceea ce a început ca un modest curs de măiestrie adresat studenţilor din Elveţia şi România în împrejurimile pitoreşti ale Sighişoarei a devenit în scurt timp un important festival de muzică.

„Ne bucurăm să avem posibilitatea de a privi în urmă din perspectiva şi cu distanţa necesare unei contemplări semnificative. 22 de ani! Au trecut deja…!!! Traiectoria Academiei Sighişoara poate fi considerată simptomatică şi asemănătoare României, ţară aflată într-o dezvoltare mereu accelerată. După 22 de ani de lucru consecvent începem să culegem şi roadele muncii depuse cu idealism de artişti minunaţi din toată lumea. Foşti studenţi ai Academiei ni se alătură acum în cadrul concertelor precum şi a claselor de măiestrie. Magor Szasz este un astfel de exemplu: fost student asiduu al Academiei, în prezent contrabasist solo al Orchestrei din Berna, revine an de an la Sighişoara pentru a împărtăşi experienţa acumulată. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că în programul concertelor de la Academia Sighişoara aducem an de an, pe lîngă capodopere ale muzicii universale şi creaţii ale compozitorilor români şi elveţieni.” (Alexandru Gavrilovici, director Academia Sighişoara)

Academia Sighişoara a fost nominalizată în top-ul Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume de către website-ul londonez de divertisment şi ştiri din muzică, CMUSE – www.cmuse.org (Classical Musicians Everywhere – Muzicieni clasici de pretutindeni) pe 20 iulie 2014 – precizează Academia de Muzică „Gh. Dima” într-un comunicat remis presei.

Articole din aceeasi categorie