Academia Sighişoara – 22 de ani de calitate elveţiană în mijlocul Transilvaniei

oficial_opening_academia_sighisoara2015Sîmbătă seara, în prezenţa Excelenţei Sale Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a avut loc concertul de deschidere al celei de-a XXII-a ediţii a Academiei Sighişoara. Timp de peste două decenii ziua deschiderii Academiei a fost aleasă special ca un omagiu adus ţării adoptive a iniţiatorului acestui eveniment, Alexandru Gavrilovici, data de 1 august fiind Ziua Naţională a Confederaţiei Elveţiene. Prezent la eveniment, Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet a subliniat faptul că Academia Sighişoara reprezintă un exemplu de bună practică, dar şi arată cît de important este să construieşti pornind de la prietenie şi iubire.

”Judeţul Mureş este foarte important pentru Elveţia pentru că avem aici o concentrare de cultură şi investiţii de înaltă clasă. Domnul Gavrilovici, an de an, deschide această şcoală de vară cu ocazia Zilei Naţionale a Elveţiei şi încerc să ajung de fiecare dată, în funcţie, bineînţeles, de programul pe care îl am. Pentru mine, această Academie este unul dintre cele mai bune exemple de punere în aplicare a felului elveţian de a face lucrurile. Este un eveniment de înaltă clasă care combină prietenia şi iubirea. Asta pentru că domnul Gavrilovici a reuşit, timp de 22 de ani, să organizeze acest eveniment cu ajutorul prietenilor domniei sale şi aceşti maeştri au deschiderea de a oferi din cunoştinţele lor studenţilor, prin intermediul cursurilor de specialitate. Este cea de-a 22 ediţie şi asta demonstrează o altă calitate eleveţiană, aceea de a gîndi şi a-ţi lua angajamente pe termen lung”, a subliniat E.S. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România

La rîndul său, Directorul Academiei Sighişoara, Alexandru Gavrilovici, a arătat că primul şi cel mai important rol al acestui eveniment este de a fi o şcoală pentru tinerii muzicieni. “Avem onoarea de a-i avea aici pe dl ambasador al Elveţiei, Excelenţa sa Jean-Hubert Lebet, pe dl prefect al judeţului Mureş, Lucian Goga, iar prezenţa lor ne confirmă importanţa acestui eveniment azi, dar şi pe viitor. Se spune despre Academia Sighişoara că este un festival, da, este un festival, dar de fapt sîntem o şcoală. Aşa am început acum 22 de ani şi acest caracter de şcoală, care a rămas intact, are ca oglindă aceste concerte pentru a reflecta munca realizată în cadrul atelierelor de creaţie. Avem, de asemenea, o onoare deosebită ca Academia de Muzică din Basel, cea mai reputată, cu un trecut glorios şi cu o acualitate foarte interesantă în plan mondial, să fie împreună cu noi. Din partea românească sîntem parteneri, şi ne mîndrim cu aceasta, cu Academia de Muzică <Gheorghe Dima> din Cluj-Napoca, de asemenea o instituţie care a dat omenirii foarte mulţi mari muzicieni’’.

Academia Sighişoara a fost deschisă sîmbătă seara cu un concert susţinut de Anton Kernjak-pian, Katharina Gohl Moser-violoncel, Alexandru Gavrilovici-vioară şi Aurelian Băcan-clarinet, care au interpretat lucrări de Stravinsky, Roland Moser, Ivan Wysnegradsky şi Nicolai Roslavez.

Academia Sighişoara a fost nominalizată în top-ul Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume de către website-ul londonez de divertisment şi ştiri din muzică, CMUSE – www.cmuse.org (Classical Musicians Everywhere – Muzicieni clasici de pretutindeni) în 20 iulie 2014.

M.B.

Articole din aceeasi categorie