ACADEMIA ROMÂNĂ – 150 DE ANI ÎN SERVICIUL NAŢIUNII ROMÂNE

academia romana Sub sloganul de mai sus păşeşte pe calea sa regală şi Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române. Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române şi a 95 de ani de existenţă a primelor institute de cercetare din spaţiul transilvănean, Filiala Cluj-Napoca a celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură din ţară organizează o ediţie jubiliară a Zilelor Academice Clujene. Zeci de simpozioane, mese rotunde şi conferinţe vor oferi cadrul de prezentare a rezultatelor cercetărilor întreprinse de specialişti din institutele Academiei, din universităţile clujene sau din ţară, precum şi din străinătate.

ZILELE ACADEMICE CLUJENE, 17-31 mai 2016

În preziua deschiderii festive a „Zilelor”, luni, 16 mai a.c., la ora 19, va avea loc în Catedrala Mitropolitană Slujba de pomenire a membrilor Academiei Române din Transilvania (1866-2016), cu participarea I.P.S.S. Andrei, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului.

Şedinţa festivă de deschidere a Zilelor Academice Clujene va avea loc marţi, 17 mai 2016, la ora 10, în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, cu cuvîntări şi alocuţiuni din partea: Acad. Ionel Valentin Vlad – Preşedintele Academiei Române, I.P.S.S. Andrei – Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Gheorghe Vuşcan – Prefectul judeţului Cluj, Emil Boc – Primarul Clujului, Acad. Emil Burzo – Preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop – Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”; va urma un moment de muzică corală românească susţinut de Corul de cameră al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Psalmodia Transilvanica”, dirijor Pr. Prof. univ.dr. Vasile Stanciu. În continuare, la ora 13, în faţa Universităţii, formaţii de dans popular din judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Cluj vor prezenta Jocul fecioresc din România, înscris, la 2 decembrie 2015, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, graţie eforturilor cercetătorului dr. ZamfiIMG_2213r Dejeu şi colectivului de la Institutul Arhiva de Folclor al Academiei Române Cluj-Napoca. Volumul care argumentează acest uriaş demers a apărut în 2016 la Editura Fundaţiei pentru Studii Europene. Jocul fecioresc din România se regăseşte pe această listă alături de Căluş, ceramica de Horezu şi doină.

Tot în prima zi, la ora 13.30, pe clădirea Bibliotecii Academiei Române va fi dezvelită şi sfinţită o placă comemorativă; la ora 14, la Biblioteca Academiei – vernisajul expoziţiilor: Tradiţie şi performanţă în cercetarea academică clujeană şi Academicieni clujeni – memorie şi actualitate, precum şi lansarea unor cărţi; seara, de la ora 19, în Auditorium Maximum, Concert extraordinar în onoarea Academiei Române susţinut de „The Young Famous Orchestra”, dirijor Vlad Agachi. (Intrarea este liberă).

Prezentarea evenimentelor aniversare, a celor cuprinse în ediţia jubiliară a Zilelor Academice Clujene precum şi a institutelor şi departamentelor filialei clujene ale Academiei a avut loc ieri, în cadrul unei conferinţe de presă prezidate de Acad. Emil Burzo, Preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române. În cadrul întîlnirii cu presa, preşedintele filialei a evidenţiat poziţia onorantă a filialei clujene, ca importanţă şi ca număr de membri, fiind a doua în ţară după Bucureşti, prezentînd sintetic date esenţiale despre funcţionarea acestei instituţii, rezultate ale cercetărilor dezvoltate de oamenii de ştiinţă clujeni în cele unsprezece institute de cercetare, trei colective de cercetare, precum şi la Biblioteca Academiei, cu filiale la Blaj şi Năsăud, şi care se regăsesc în lucrări ştiinţifice apărute în publicaţii cotate ISI şi, la fel de important, în citări ale acestora, strategii, programe şi proiecte (acţiuni pentru cinstirea membrilor Academiei, amplasarea de statui etc.), manifestări culturale la care participă Academia, cărţi editate sub egida Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române. Despre scientometrie – ştiinţa măsurării producţiei ştiinţifice –, despre importanţa publicării în reviste ISI şi situarea României pe o poziţie mai sus de mijlocul ierarhiei mondiale în ceea ce priveşte producţia ştiinţifică a vorbit Acad. Ionel Haiduc, fost preşedinte al Academiei Române (2006-2014) şi al filialei clujene (1995-2006). Reputatul universitar şi om de ştiinţă a împlinit, ieri, 79 de ani, vîrstă pe care nu numai că nu o arată, ci chiar o sfidează, dacă putem spune aşa, printr-o activitate susţinută pe tărîm ştiinţific şi publicistic. LA MULŢI ANI! şi din partea cititorilor FĂCLIEI.

Programul Zilelor Academice Clujene a fost prezentat de Acad. Marius Porumb. Acad. Gheorghe Benga a invitat asistenţa la apropiata Sesiune de comunicări ştiinţifice de primăvară a CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) de luni, 16 mai, cu începere de la ora 10, la B.C.U. „Lucian Blaga” (Sala „I. Muşlea”).

Au participat academicieni, membri corespondenţi ai Academiei, directori de institute (care au prezentat instituţiile pe care le conduc), cercetători.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existenţă a Academiei Române, Banca Naţională a României a emis o monedă aniversară dedicată activităţii acestei instituţii în slujba progresului ştiinţific, artistic şi cultural. Apărută în trei variante, din aur, argint şi bronz, moneda este integrată într-un album care cuprinde fotografii istorice ale Academiei şi membrilor ei, de la fondatorii Societăţii Literare Române, la protectorii regali Carol I şi Ferdinand, precum şi la elita actuală a acestui for suprem de cercetare şi cultură.

Albumul este dublat de catalogul filatelic Personalităţi de seamă ale Academiei Române în tezaurul filatelic românesc, care conţine mărci poştale dedicate membrilor Academiei, emise de România în perioada 1939-2005, editat într-un tiraj de 250 de exemplare. Printre personalităţile reprezentate în colecţia filatelică trei provin din spaţiul transilvan: Lucian Blaga, Emil Racoviţă şi Liviu Rebreanu. Setul de trei monede, precum şi cele două albume se pot achiziţiona la preţul de 2500 RON – au precizat reprezentanţi ai Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

Asupra programului detaliat al Zilelor Academice Clujene – manifestare a elitelor cercetării clujene, naţionale şi internaţionale – vom reveni în ediţiile viitoare ale ziarului.

Michaela BOCU

m.bocu@ ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie