Academia de Muzică “Gheorghe Dima”

Festivalul Cluj Modern și muzicologia: o nouă apariție editorială
În fiecare ediție, festivalul Cluj Modern include pe agenda sa artistică bogată, un eveniment științific ce permite abordarea creației contemporane prin filtrul teoretic. La simpozionul din acest an, pe lângă obișnuitele comunicări ale participanților români și străini, s-a prezentat rodul ediției precedente, sub forma volumului editat în limba engleză de către Conf. univ. dr. Bianca Țiplea Temeș și prof. dr. William Kinderman, intitulat ”Folk Music as a Fermenting Agent for Composition, Past and Present” (”Folclorul ca ferment pentru compoziţie, trecut şi prezent”).
Publicat luna aceasta la editura MediaMusica a Academiei Naționale de Muzică ”Gh. Dima”, volumul reunește studiile a zece autori, participanți la simpozionul din anul 2017, cu toții proiectând lumini asupra generoasei teme a folclorului ca sursă de inspirație în creația muzicală. Respectând structura sesiunilor de comunicări ale evenimentului de acum doi ani, noua publicație se divide în două părți: prima, ”In Bartók’s Wake” (‘În siajul lui Bartók’) – subliniază contribuția muzicianului maghiar și influența sa puternică asupra altor compozitori contemporani, cea de a doua parte, ”Folk Music Worldwide” (Folclorul muzical pe mapamond) – așează sub lupă studii de caz concrete din Spania, Turcia și România.
Cei zece autori reprezintă instituții prestigioase din țară și străinătate: William Kinderman (University of Illinois at Urbana-Champaign), László Vikárius (Arhivele Bartók, Institutul pentru Muzicologie al Academiei Ungare de Științe; Academia de Muzică ”F. Liszt” din Budapesta), István Németh, fost absolvent al Academiei de Muzică ”Gh. Dima” (Institutul pentru Muzicologie al Academiei Ungare de Științe, Budapesta), Belén Pérez Castillo (Universidad Complutense Madrid), Feza Tansuğ (Universitatea Yeditepe din Istanbul), Bianca Țiplea Temeș, Pavel Pușcaș, Adrian Pop, Ioan Haplea și Dan Variu (Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca).
Realizată în condiții grafice deosebite (coperta poartă semnătura lui Bencze Miklós), cu implicarea muzicologului Ariana Philips-Hutton de la Unviersitatea din Cambridge în calitate de consultant lingvistic, noua apariție editorială se profilează ca un valoros mozaic de idei ce demonstrează validitatea folclorului ca punct de plecare în configurarea unei creații culte, de substanță sonoră modernă. Cartea se așează de acum în vitrina editurii MediaMusica și își așteaptă cititorii.
Cristina PASCU

Articole din aceeasi categorie