Academia de Muzică “Gheorghe Dima”

Conferinţa Europeană pentru Cercetare Artistică în premieră în România. La Cluj – Napoca!

28 – 30 martie

Academia de Muzică “Gheorghe Dima” în parteneriat cu Association Europeenne des Conservatoires, Academies de Musique et Musikhochschulen de la Bruxelles este gazda uneia dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice, Conferinţa Europeană pentru Cercetare Artistică, eveniment din care nu vor lipsi secţiunile ştiinţifice, mesele rotunde, discuţiile Open – Space, sesiunile paralele, discursurile de noapte, concerte de noapte, concertele cu desfăşurare pe axele Colegiul Acacemic – Studioul de concerte AMGD – Opera Naţională Cluj, trei zile pline, interesante. Nu în ultimul rând, este de semnalat prezenţa personalităţilor din ţară şi de peste hotare, reprezentanţi a peste 300 de instituţii de profil. Ca noutăţi absolute sunt discuţiile Open – Space, concertele de noapte, discursurile de noapte, noutăţi cu care ne vom obişnui, care vor fi parte integrantă în următoarele evenimente ale AMGD şi nu numai.

Conferinţa în sine, ca să-l citez pe prof univ dr Vasile Jucan, rector, “marchează şi cei 100 de ani de învăţământ muzical superior la Cluj – Napoca. Cum s-a ajuns la noi? Conferinţa se organizează în fiecare an, pentru 2019 intrând în cursa organizării Praga, Clujul şi Bucureştiul. Am fost aleşi noi şi asta ne bucură cel mai mult. Vor fi prezente nume mari din importante centre din Leuven (Belgia), Tallinn, London College of Music, Codarts University of Arts Rotterdam, Conservatorul din Haga, Royal Irish Academy of Music, Coventry University, Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice din Graz, Mozarteum Salzburg, Universitatea de Arte – Facultatea de muzică din Belgrad, Academia de Muzică “Dima”, Academia de Muzică Liszt din Budapesta, Conservatorul din Antwerp, Conservatorul din Amsterdam,… Cât ne priveşte, Academia de Muzică “Dima” este reprezentată de profesorii Marius Vlad Budoiu, Diana Ţugui şi Turk Erich. Din această conferinţă toţi cei prezenţi au numai de învăţat. Să vă dau câteva exemple şi ele vin din lumea instrumentelor. Vom vedea şi vom asculta un flaut contrabas, un pian la care interpretul va cânta cu mâinile în interiorul pianului, în zona corzilor, sunt instrumente care au suferit modificări de structură, sunt noutăţi, sunt urmarea directă a cercetării şi inovării”.

Temele sunt multe. Ele însă vizează, ca privire generală, rolul cercetării ca forţă primordială între practică, teorie şi experienţă.

Deschiderea oficială a conferinţei are loc joi 28 martie, 15. 45, în sala Studioului de concerte, introducerea muzicală aparţinând Cvartetului Transilvan. Sesiunea plenară propune un titlu de urmărit, Procesul cercetării artistice, temă prezentată de prof univ dr Dan Dediu (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti). Tot joi 28 martie, are loc şi concertul extraordinar susţinut de Orchestra “Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică “Dima”, dirijor conf dr Cristian Sandu (18. 00; Colegiul Academic), concert urmat de alte sesiuni paralele cu desfăşurare la AMGD (20. 00 oră de început),

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie