Academia de Muzică “Gheorghe Dima”

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 10); line-height: 120%; text-align: left; }p.western { font-family: „Liberation Serif”,serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback”; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „FreeSans”; font-size: 12pt; }

Orchestra Simfonică din Wels în premieră la Cluj-Napoca!

vineri, 20 septembrie, 19. 00 * Studioul de concerte al AMGD

Iată un eveneiment muzical de interes, nu în fiecare săptămână având ocazia să asc ultăm şi să vedem la lucru un ansamblu simfonic de peste hotare. De data aceasta, invitaţi sunt oaspeţi austrieci, Orchestra Simfonică din Wels, sub bagheta maestrului Walter Rescheneder.

Orchestra simfonică din Wels, al doilea oraş din landul Austria Superioară după capitala Linz, este compusă din muzicieni, profesori şi elevi eminenţi ai şcolii de muzică din Wels. Orchestra susţine o stagiune în oraşul de rezidenţă, în cadrul căruia figurează anual şi un concert de Revelion în teatrul municipal şi un concert clasic în aer liber în iunie.

De 45 de ani, conducerea orchestrei este asigurată de prof. Walter Rescheneder. Compozitorul şi dirijorul născut în 1948 la Linz, a fost între anii 1979-1997 director al Şcolii de muzică din Wels, apoi, între 1997-2000, director muzical adjunct şi între 2001 până la pensionarea sa în 2015, director muzical al Landului Austria Superioară.

În program figurează Concertul nr. 1 pentru patru viori solistice şi orchestră în Re major de Antonio Vivaldi (solişti sunt Sophie Baumgartner, Petar Ivancevic, Katharina Follrich, Christoph Wregg), Simfonia nr. 1 în do major de Ludwig van Beethoven, uvertura la opereta Cagliostri la Viena de Johann Strauss, polca Sânge uşor şi valsul La frumoasa Dunăre albastră de acelaşi compozitor.

Cluj Symphonic Experience

Primul karaoke simfonic la Cluj-Napoca!

20-22 septembrie

Cei interesaţi de muzica bună vor descoperi și anul acesta noi zone în care pot explora inedite teritorii muzicale. Muzică în locuri neașteptate, muzică modernă interpretată în manieră veche, un karaoke simfonic sau yoga pe muzică simfonică pentru cei mai mici dintre noi, toate îi vor tenta pe clujeni să facă o plimbare prin oraș în căutarea sunetului muzicii.

Vineri, 20 septembrie, festivalul începe cu un proiect special marca #ClujSymphonyExperience: Interbello, o premieră în România, în care mai mulți muzicieni vor interpreta melodii celebre azi în manieră interbelică, în Piața Muzeului, 19.00.

O experiență unică, în care piese precum “Banii vorbesc” (Holograf), “La fereastra ta” (Semnal M), “Pleacă” (Vunk), “Cântec pentru prieteni” (Compact) sau “Ne vedem la Cluj” (Hara) vor călători 100 de ani înapoi în timp și ne vor face să trăim emoția unei perioade pline de șarm, pasiune și eleganță. Toți cei nouă membri ai grupului sunt muzicieni profesioniști, absolvenți sau studenți ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca: Ioana Badiu Avram (voce), Bianca Gabor (voce), Liana Șuteu (voce), Camelia Crișan (voce), Paula Vitian (voce), Sara Mihali (voce), Andra Bălan (vioară), Florian Babitan (mandolină și chitară), Bogdan Cristea (lăută și chitară).

Începând cu 21.00, cei dornici să se afirme sunt așteptați la primul karaoke simfonic din Cluj-Napoca, în Parcul Central, în fața clădirii Casino. Karaoke Symphony este un altfel de concert, unul realizat împreună cu publicul. Peste 30 de instrumentiști, conduși de dirijorul Răzvan Metea, vor interpreta evergreen-uri ale unor artiști precum George Michael, Evanescence, Guns N’Roses, Sting, Lady Gaga, Gil Dobrică, Vița de Vie…, iar publicul va cânta textul proiectat pe ecran.

Sâmbătă, 21 septembrie, e ziua în care clujenii se pot întâlni cu muzica simfonică în locuri neconvenționale, în cadrul proiectului Symphony City. Clujul va fi împânzit cu mini-orchestre ce vor cânta live în locuri circulate din oraș, atât în centru cât și în cartiere. Astfel, la 12.00, caravana muzicală va porni din Piața Mărăști și va ajunge la ora 13.00 în Piața Cipariu. De la 13.00 la 14.00 Mănășturul va fi cuprins de magia sunetelor, pentru ca între 14.00 – 15.00 să revină în Centrul orașului, în zona Pieței Mihai Viteazul, str. Iuliu Maniu, B-dul 21 Decembrie 1989 și B-dul Eroilor, cotinuând încă o oră pe Memorandumului, strada Universității și B-dul Eroilor.

Ziua de sâmbătă, 21 septembrie, se va încheia spectaculos, cu Lake Symphony, un concert extraordinar pe care clujenii nu îl pot rata, de la ora 19.30, pe lacul Chios din Parcul Central. O orchestră de cameră va interpreta în manieră simfonică piese pop-rock celebre românești sau internaționale.

Ziua de duminică, 22 septembrie, îi aduce în atenție pe cei mai mici melomani, pentru că Baby Yoga Symphony – 101 bebeluși, care va avea loc în Parcul Central începând cu ora 17.00, este un spectacol dedicat nou-născuților și tuturor bebelușilor care nu merg încă în piciorușe!

Cluj Symphony Experience este un festival creat de Asociația Culturală HARA, din pasiune pentru muzică, inovație și experiențe inedite, dedicat comunității locale clujene.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie