A XV-a Conferinţă internaţională multidisciplinară “Profesorul DORIN PAVEL – fondatorul hidroenergeticii româneşti’’, Sebeş, 2015

2822_63_poza_1La început de iunie 2015, ca în fiecare an din 2001 încoace, Sebeşul prilejuieşte cea de a XV-a reuniune ştiinţifică denumită generic Conferinţa internaţională multidisciplinară “Profesorul DORIN PAVEL – fondatorul hidroenergeticii româneşti’’, veritabilă întîlnire a inginerilor români de pretutindeni, ca un omagiu adus personalităţii savantului Dorin Pavel – profesor, om de ştiinţă, inginer, creator de şcoală, a cărui operă e vie şi actuală în amintirea celor care i-au fost studenţi şi colaboratori în învăţămînt, în proiectare sau pe şantiere şi ale cărui cunoştinţe ştiinţifice şi idei vizionare se regăsesc astăzi în realizările hidrotehnice româneşti, adevărate “cetăţi de lumini şi de ape’’ pe care le-a construit şi care străbat, neclintite, mileniile. Organizator principal, ca de obicei, Filiala Cluj a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) – prin cel care este Prof.Em.dr. ing. Mircea Bejan de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, preşedintele Filialei Cluj a AGIR, membru al Consiliului Director al AGIR, vicepreşedintele Asociaţiei de Standardizare din România – ASRO, “inima’’ manifestării în toţi aceşti ani –, avînd colaborarea autorităţilor locale şi judeţene din Alba, a sucursalei Alba a AGIR, a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, a S.C. Hidroelectrica S.A. Bucureşti, sucursala Hidrocentrale Sebeş-Alba, a Hidroserv S.A. Sebeş ş.a. Şi-au anunţat participarea membri ai Academiei de Ştiinţe Tehnice din România – ASTR (preşedinte, doi vicepreşedinţi, şeful Filialei Cluj a ASTR, preşedintele Secţiei de Mecanică Tehnică din ASTR, membri titulari şi corespondenţi ASTR)

1280px-BarajSascioriABLucrările Conferinţei încep vineri, 5 iunie, la ora 9, la Centrul Cultural ‘’Lucian Blaga’’ din Sebeş, cu: vernisajul unei expoziţii cu tema “Universalitatea Principiului Sferă-Spirală’’, avîndu-l ca protagonist pe Şef lucr. dr. Gabriel Kelemen de la Universitatea de Artă şi Design din Timişoara. Va urma prezentarea volumului Arhitectura apelor de Dorin Pavel (reeditare), în prezenţa nepoatei savantului, dr. Monica Fomino, medic stomatolog stabilit în Germania, care va susţine şi o comunicare punctată cu diapozitive din colecţia personală. În continuare, cuvinte de salut din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi Instituţiei Prefectului judeţului Alba, Primăriei Sebeş, AGIR, Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Filialei Cluj a ASTR, Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, a invitaţilor. Vor fi, de asemenea, acordate diplome şi plachete şi vor fi susţinute comunicări în plen, după cum urmează: 2015 – municipiul Sebeş (Adrian Alexandru Dăncilă, primar al municipiului Sebeş); În memoria profesorului Dorin Pavel (Monica Fomino, Germania); Ziua Mediului (Dănuţ Emil Hălălai, Alba Iulia); Inginerul de mediu şi nevoile României (Vasile Filip Soporan, Viorel Dan, Viorica Samuilă, Cluj-Napoca); Energia şi mediul – din perspectiva standardizării europene (Mircea Martiş, Bucureşti); Filiala Cluj a ASTR (Tiberiu Coloşi, Gavril-Ioan Toderean, Cluj-Napoca); Uimitoarea Libia – cea mai mare magistrală acvatică din lume (Mircea Bejan, Cluj-Napoca). În programul primei zile mai figurează: reculegere la mormîntul profesorului Dorin Pavel, o slujbă de pomenire şi depunere de coroane, vizitarea Casei memoriale “Lucian Blaga’’ din Lancrăm. De la ora 15, la Colegiul Naţional “Lucian Blaga’’ din Sebeş, lucrări pe următoarele secţiuni: INGINERIE GENERALĂ (32 lucrări); INGINERIE ELECTRICĂ – HIDROTEHNICĂ (27 lucrări); REZISTENŢA MATERIALELOR – VIBRAŢII (29 lucrări); TRANSPORTURI – CONSTRUCŢII – INFORMATICĂ (28 lucrări); ENERGIE – TEHNOLOGII (32 lucrări); MEDIU – Ziua Mondială a Mediului (32 lucrări), secţiune organizată în premieră şi dedicată acestei zile, cu participarea colectivului din departamentul de specialitate din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, a comisarului şef al Gărzii de Mediu a judeţului Alba şi a colaboratorilor, precum şi a altor specialişti.
Seara, de la ora 19.30, Casa de Cultură Sebeş va găzdui un concert de muzică clasică al Orchestrei de cameră a judeţului Alba, dirijor Dan Liviu Cernat.
Sîmbătă, 6 iunie: de la ora 9.30 vizitarea Staţiei de pompare Gâlceag şi, la ora 12.30 – închiderea lucrărilor Conferinţei.
Va fi realizat un număr special al ziarului SEBEŞUL, dedicat evenimentului. Lucrările prezentate în cadrul Conferinţei (174) vor fi tipărite în două volume ŞTIINŢĂ ŞI INGINERIE (vol. 27 şi 28), însumînd circa 1339 pagini (vezi şi www.stiintasiinginerie.ro) .

Savantul DORIN PAVEL
dorin_pavelOriginar din Sebeş, profesorul, savantul şi omul Dorin Pavel s-a născut la 31 mai 1900, dintr-o familie de învăţători, fiind, pe linie maternă, nepotul poetului şi filosofului Lucian Blaga. După studii strălucite finalizate la Zürich, a revenit în ţară unde a desfăşurat o activitate uriaşă, elaborînd schemele a 567 uzine hidroenergetice pe toate rîurile ţării, contribuind la realizarea în teren a proiectelor de valorificare a potenţialului energetic intern, precum: sistemul de lacuri al Capitalei, uzina Dobreşti, salbele de hidrocentrale de pe Bârzava, Bistriţa, Sadu, Argeş, Lotru, Sebeş, Someş, Olt, Siret, Rîul Mare, Drăgan, Porţile de Fier ale Dunării, oferind şi soluţii la componenţa hidraulică a centralelor termoelectrice de la Doiceşti, Sîngeorgiu de Pădure, Paroşeni, Luduş, Craiova, Deva, la sistemul de irigaţii din lunca Siretului, Jijiei etc. Să mai amintim şi faptul că savantul Dorin Pavel a fost proiectantul şef al amenajării cu barajul de la Văliug, care alimentează turbinele Francis, şi, de asemenea, al conductelor de aducţiune Gozna-Semenic pentru turbina Pelton. În cartea sa, Arhitectura apelor, el afirmă că ‘’Faţă de echipamentul electric şi hidromecanic importat, consider că cel fabricat la Reşiţa a fost mai bun. Au fost obţinute la CHE Crăinicel randamente de 88 %, foarte bune la turbinele de putere mică’’. Panoplia realizărilor în plan teoretic şi practic, a lucrărilor sale de pionierat din cei 40 de ani petrecuţi pe şantiere şi peste 50 de ani petrecuţi la catedra universitară este infinit mai cuprinzătoare, specialiştii o cunosc, iar cei interesaţi o pot accesa cu uşurinţă pe internet.

Un nume aşternut pe-o carte – ARHITECTURA APELOR de DORIN PAVEL (Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2015)
ARHITECTURA APELOR 1Este vorba despre reeditarea volumului autobiografic cu acelaşi titlu, apărut în 1976 la Editura Eminescu, cu ataşarea unor fotografii cu caracter inedit din viaţa profesorului Dorin Pavel, spicuiri din articolele vremii etc., precum şi cu o frumoasă copertă realizată de Barbu Bejan. ‘’Personalitatea complexă a profesorului, omului de ştiinţă şi inginerului Dorin Pavel a lăsat rădăcini adînci în inimile celor care i-au fost studenţi şi colaboratori în învăţămînt, la proiectare sau pe şantiere. Cunoştinţele lui ştiinţifice şi gîndurile lui ingenioase s-au materializat în multe din realizările hidrotehnice româneşti cu care ne mîndrim astăzi, răspîndite pe teritoriul întregii ţări, pe care a iubit-o mult şi a servit-o din toate puterile fiinţei sale. Cu o formaţie ştiinţifică fundamentală în domeniu, profesorul Dorin Pavel a abordat încă din tinereţe studiul hidroenergeticii în strînsă legătură cu activitatea practică, el fiind direct implicat în realizarea unor proiecte care, pentru România de atunci, reprezentau o operă de pionierat. Pentru prestigiul şi demnitatea pe care şi le-a creat printr-o muncă necurmată şi tenace, comparată cu stînca pe care şi-a amplasat barajele, pentru încrederea şi dragostea pe care a purtat-o mereu ştiinţei româneşti pe care a slujit-o cu credinţă, îl putem include pe profesorul Dorin Pavel, fondatorul hidroenergeticii româneşti, în galeria marilor ingineri pe care i-a dat România: George (Gogu) CONSTANTINESCU, Anghel SALIGNY, Ilie RADU, Ion IONESCU, Dimitrie LEONIDA, Cristea MATEESCU, Emil PRAGER, Dumitru DUMITRESCU şi mulţi alţii’’.

Conferinţa de la Sebeş în date şi realizări
De la prima ediţie, din 2001, au fost puse la îndemîna celor interesaţi 2842 de lucrări în diverse domenii inginereşti: rezistenţa materialelor, mecanică, inginerie electrică, construcţii, ingineria mediului, autovehicule, tehnologia materialelor, energii regenerabile, probleme actuale privind standardizarea, protecţia muncii, maşini unelte şi angrenaje, hidraulică, chimie, mecatronică ş.a., semnate de 4162 autori (1,47 autori/lucrare) • Cu sprijinul direct al C.J. Alba, al Filialei Cluj a AGIR, Editurii AGIR Bucureşti şi Editurii Mega din Cluj-Napoca, prin editarea lucrărilor conferinţelor, a fost pusă la dispoziţie o imensă cantitate de informaţie. În conţinutul a 29 de volume apărute pînă în prezent se află peste 11500 de titluri bibliografice, noţiuni de bază în diferite domenii, descrieri necesare pentru abordarea unui anumit domeniu de studiu, dar şi analize amănunţite, docte, savante chiar, în alte domenii • Peste 20950 pagini tipărite, realizate anual de 278,6 autori (în medie), cu o medie de 722,4 pagini/volum şi 7,33 pagini/lucrare (cadre didactice universitare, ingineri, cercetători, specialişti renumiţi în domeniile lor de activitate ş.a. Lucrări semnate de autori din România, Franţa Italia, Germania, Republica Moldova, SUA, Siria, Olanda etc. • În anul 2015, cifrele “seci’’ se menţin la aproape aceleaşi cote – numărul de autori a crescut cu circa 3,3 % faţă de media pe toată perioada 2002-2015, numărul de autori/lucrare se menţine aproape constant, 1,66-1,47, cu o uşoară creştere, numărul de pagini tipărite este aproape egal faţă de media pe toată perioada 2001-2014. Global, toate valorile prezentate în anul 2015 se înscriu sensibil în media înregistrată în toată perioada parcursă de cele 15 ediţii ale Conferinţei.

Ziarul FĂCLIA de Cluj salută valoroasa participare naţională şi internaţională şi urează, şi la această ediţie, succes lucrărilor Conferinţei, întîlniri academice şi de suflet fructuoase, care să genereze discuţii şi concluzii referitoare la aspecte de actualitate din domenii dintre cele mai diverse ale tehnicii.

Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie