A început curăţenia în Parcul Feroviarilor

Cu o suprafaţă de 5,3 de hectare, Parcul Feroviarilor, al doilea ca mărime din oraş, a trecut, în sfârşit, din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. După publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern de trecere în proprietatea municipalităţii, administraţia locală a început acţiunile de curăţenie. „Prin aceste acţiuni vizăm, în prima etapă, în special eliminarea resturilor menajere şi a rampelor clandestine, toaletare preliminară, cosire etc. În perioada următoare, în urma consultării cu societatea civilă şi a aprobării Comisiei de estetică urbană, se va realiza o amenajare temporară a Parcului Feroviarilor”, a anunţat primarul Emil Boc pe pagina sa de socializare.
Potrivit edilului, concomitent, municipalitatea demarează procedura de organizare a unui Concurs de soluţii în vederea modernizării complete a acestuia, concurs ce presupune mai multe etape, printre care dezbateri publice cu privire la tema de proiectare şi aprobarea bugetului prin Hotărâre de Consiliu Local şi transmiterea documentaţiei pentru concurs către ANAP. După aflarea câştigătorului, dar nu înainte de perioada legală de contestaţii, urmează semnarea contractului de proiectare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentaţie tehnică pentru autorizaţia de construcţie, asistenţă tehnică pe perioada derulării lucrărilor). Va urma lansarea licitaţiei publice pentru execuţia lucrărilor şi apoi execuţia lucrărilor de modernizare. Conform primarului, termenele concrete pentru fiecare etapă vor fi stabilite după consultarea cu specialiştii. „Întreg proiectul de amenajare temporară şi modernizare finală va fi realizat în cadrul unui amplu proces de consultare publică, cu societatea civilă şi cu toţi cei care doresc să contribuie la reuşita proiectului”, a precizat Emil Boc.
Înainte de 1989 Parcul Feroviarilor era unul dintre parcurile preferate ale clujenilor, iarna fiind amenajat „orăşelul copiilor” prin care circula o locomotivă de agrement, iar prin anii ‘75 pe acest teren erau instalate circurile venite în oraş.
Amintim că, în 2010, Parcul Feroviarilor a fost preluat de clubul de fotbal CFR Cluj pentru o perioadă de 25 de ani. Conform contractului, acesta trebuia să plătească 64.000 de euro anual şi să facă investiţii de circa două milioane de euro pentru realizarea a şase terenuri de fotbal şi amenajarea unui loc de joacă, unde clujenii să aibă acces gratuit. În 2015, Compania Naţională de Căi Ferate a cerut şi a obţinut în instanţă rezilierea contractului din cauza neplăţii redevenţei timp de mai mult de doi ani, în toată această perioadă parcul rămânând în paragină.
A.S.

Articole din aceeasi categorie