A ieșit semănătorul să semene sămânța sa*

  • Semnatarul cărții, prefațată de Părintele Ioan Chirilă, este fostul protopop al Clujului în perioada 2009-2017, Părintele Gheorghe Dragoș Braica.

 

După ce a propus cititorilor noutăți la recent încheiatul târg de carte „Gaudeamus”, Editura „Renașterea”, aflată, după cum bine se știe, sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, tocmai a scos de la tipar o nouă carte și salutăm în acest sens apariția lucrării „Spiritualitate, memorii și istorie”, tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Lucrare care se dovedește atractivă și ofertantă nu doar prin titlu, ci și datorită celui care o semnează, Părintele Gheorghe Dragoș Braica, un nume cu rezonanță în spațiul clerical, care nu se află în nici un caz la prima încercare literară. Dealtfel, cartea, lansată ieri, în Aula Seminarului Teologic Ortodox, în cadrul întâlnirii lunare a preoților arondați în Protopopiatului Ortodox Român Cluj 2, este, așa cum a remarcat și Părintele Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renașterea”, „un volum ce înmănunchează articole, studii și recenzii publicate de-a lungul timpului în mai multe reviste de specialitate ale Mitropoliei noastre, dar și în publicațiile locale”. Așa cum rezonează din titlu, autorul nu se remarcă în mod exclusivist ca teolog rasat, ci și ca unul atașat de istorie, care i-a evocat pe cei care i-au fost mentori, iluștri înaintași ai istoriei noastre. Și a simțit să facă acest excurs de la teologie, sondând istoria dintr-un sentiment de recunoștință.

Prefața cărții poartă semnătura Părintelui Ioan Chirilă, un nume cu greutate în mediul academic autohton. Este și motivul pentru care președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” a fost provocat să ia cuvântul. Cu un discurs grandilocvent, în care a infiltrat și momente fine și inspirate de umor caracteristic, Pr. Ioan Chirilă le-a vorbit celor prezenți despre dezvoltarea unei culturi euharistice, de mulțumire față de realizările celorlalți, insistând pe observarea lucrurilor bune ale celor din jurul nostru, oferind preeminență lucrurilor pozitive, care fecundează și rămân. ”Prietenia dintre mine și Părintele Braica este una specială, care se situează dincolo de raportul dintre doi clerici. Remarc stăruința în rugăciune, râvna în slujire și mai ales seriozitatea autorului. Scrisul face parte din actul pastoral și n-ar trebui să fie doar o activitate complementară. Preotul trebuie să producă o literatură de popularizare, ca precum oarecând Nicolae Colan, care a promovat cu succes această metodă. Oamenii de astăzi n-au nevoie de cuvinte stilizate și de metafore pe metrul pătrat, ci de cuvinte simple, care însuflețesc” a spus Părintele Chirilă.

Aducând în discuție satul românesc, în contextul în care tocmai s-a încheiat concursul catehetic „Hristos – sufletul satului meu”, Părintele Profesor Ioan Chirilă a definit satul drept „creuzetul în care s-a născut spiritualitatea românească”, dar în egală măsură a tras un semnal de alarmă vis-a-vis de pericolul ca acesta să devină, în contextul provocărilor lumii post-moderne, un „sat de vacanță”. În accepțiunea Părintelui Chirilă, „întinerirea satului românesc se poate face prin misiunea în rândul bătrânilor”. Printre cei care au mai vorbit despre cartea Părintelui Braica s-a numărat și profesorul Teodor Vâlcan, care a depănat câteva amintiri legate de autor: ”Nu este o carte științifică și nici de documentare, ci o carte de suflet. O carte a întrebărilor, ale căror răspunsuri le găsim lecturând alte cărți”.

În final, amfitrionul evenimentului, PC Părinte Protopop Alexandru Ciui a evocat personalitatea Pr. Gheorghe Dragoș Braica, antecesorul sfinției sale în calitatea de protopop. Născut la data de 14 ianuarie 1947, în localitatea Mărgău, Pr. Braica a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj între anii 1961 și 1966, apoi s-a înscris la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1970. A fost hirotonit preot la data de 5 iunie 1977 de către arhiepiscopul Teofil Herineanu. A îndeplinit funcția de pedagog al Seminarului Teologic, de profesor și duhovnic. Între 1983 și 2015 a fost preot la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul clujean Grigorescu. Funcția de protopop al Protopopiatului Ortodox Român Cluj 2 a îndeplinit-o cu succes între 2009 și 2017. Pr. Braica a devenit iconom în 1991, apoi iconom stavrofor în 2002, pentru ca în 2014 și 2017 să fie distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, respectiv Crucea Transilvană, iar de dată recentă este Ordinul „Mihai Vodă”.

„Simțind că timpul se prelinge precum apa unui râu de șes și că umbrele anilor devin tot mai vizibile, m-am gândit să-mi adun într-un volum materialele risipite de-a lungul anilor în diverse cărți, reviste și ziare” – așa își argumentează Pr. Braica demersul celei mai recente sale cărți. Noi nădăjduim să nu fie și ultima.

 

Cristian FOCȘANU

*-Luca 8,5

Articole din aceeasi categorie