5000 + 1 + …

IMG_20150408_0001Nu e concurs. Decît o întrecere cu sine. Nu e competiţie. Decît, pur şi simplu, dorinţă de a se exprima.

Fără cuvinte – aşa cum ne-a obişnuit de ani buni – maestrul Octavian Bour ne… spune că, azi, ziarul FĂCLIA găzduieşte caricatura cu numărul 5000.
Peceţi pe paspartu-ul Timpului, lucrările lui Octavian Bour vin să marcheze o anume emblemă a socialului: rîzînd în hohote, ironizînd, muşcînd sau doar zîmbind şi oblojind metehne. Linii simple în aparenţa lor sau curbe încărcate de tensiuni interioare dau sens şi normă îndreptarului social. Dacă conturul a atins perfecţiunea graţiei, e doar pentru că, din tăceri, se nasc cele mai aspre critici la adresa fiinţei.

IMG_20150408_0002Grafică? Desen? Crochiu? Întrebările estetice nu-şi prea au rostul. Pentru că opera lui Octavian Bour are un alt statut de existenţă. Amator de singurătăţi zgomotoase, mîna şi mintea artistului a umblat tiptil printre imperfecţiunile cotidiene şi şi-a zidit chipul perfect, în imperfecţiunea umanului din noi şi dinafara noastră.

Îngăduitu-ne fie, iubite privitorule, ca astăzi, în semn de omagiu şi profund respect pentru munca-i de o viaţă, să adăugăm celor 5000 de inspirate desene alte cîteva. Aşa, de dragul de a pierde şirul numărătorii ari’metice şi a face cu mîna spre eternitatea artei adevărate. Fiind sigur că acolo, unde un opt (8) se culcă pe marginea lumii, la capăt de infinit de Univers, vas’zică, tot leatul va recunoaşte arta cea cu rădăcini adevărate.
La tot mai multe… incizii, maestre!
Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie