Vreme bună pentru seceriş

În week-end-ul trecut agricultorii nu prea au avut timp pentru odihnă. Efectiv, locuitorii satelor de pe Valea Someşului au muncit din plin la lucrările de sezon, iar cea mai importantă activitate din această perioadă este secerişul cerealelor păioase. Peste tot pe unde am trecut la sfîrşitul săptămînii trecute combinele au fost în lanurile de orz. Dacă, în urmă cu o săptămînă, spuneam că primii care au trecut deja de recoltatul orzului au fost harnicii gospodari din Căşeiu, de astă dată spunem că acleaşi rezultate le-au avut posesorii terenurilor din comuna Bonţida. După cum am aflat de la primarul Emil Cârhaţ, secerişul orzului s-a finalizat (adevărul este că se cultivă pe suprafeţe mai mici) şi că în curînd vor începe recoltatul grîului. Noi am admirat lanurile de grîu în hotarul „Podirei”, unde cerealele păioase se cultivă de peste 30 de ani, şi unde terenul este deosebit de fertil, cu toate că se află pe un deal care leagă Bonţida de Jucu de Sus. Norocul bonţidenilor este numărul mare de utilaje şi maşini agricole din dotarea oamenilor, la care trebuie să adăugăm şi combinele care aparţin unei societăţi agricole din localitatea Răscruci. De altfel, niciodată nu au fost probleme de această natură în satul din vecinătatea renumitului castel Bánffy, unde deja se fac pregătiri pentru o nouă ediţie a manifestărilor culturale prilejuite de Zilele Castelului. La Bonţida am stat de vorbă şi cu unul dintre cei mai experimentaţi brutari din zonă, domnul Alexandru Pop, domnia sa spunînd că grîul este frumos şi în această vară, iar producţiile vor fi bune, cel puţin pe terenul dînsului, aflat tot în hotarul „Podirei”.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie