Universităţile clujene îşi deschid porţile

Studenţii din toată ţară încep, oficial, marţi, 1 octombrie, cursurile din anul universitar 2019-2020, însă unele universităţi organizează festivităţi încă de luni.

La Cluj-Napoca, momentul începerii anului universitar va fi marcat de preşedintele Klaus Iohannis, care va participa, astăzi, la ceremonia de deschidere a acestuia, la UBB Cluj.

Universităţile, decorate de Klaus Iohannis

Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna a UBB şi la care şeful statului va participa începând cu ora 10,00, marchează un secol de la constituirea universităţii şi consfinţeşte excelenţa academică şi de cercetare a instituţiei de învăţământ clujene.

Cu ocazia prezenţei la Cluj-Napoca, preşedintele Iohannis va vizita Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Totodată, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învăţământ superior românesc la Cluj-Napoca, preşedintele Iohannis va decora cele şase universităţi de stat din municipiu, care au avut un impact deosebit în comunitate, contribuind la dezvoltarea acesteia în spiritul multiculturalismului şi care reprezintă un pilon important în conservarea şi promovarea valorilor şi a culturii naţionale.

Universităţile clujene, pregătite de începerea cursurilor

Ca în fiecare an, universităţile clujene s-au pregătit de începerea noului an universitar, au realizat lucrări de reabilitare în campusurile studenţeşti şi pun la dispoziţia studenţilor locuri în cămine. Astfel, cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeş Bolyai” (UBB), oferă studenţilor 6.158 de locuri de cazare în cele 17 cămine proprii, în camere cu cinci locuri, trei locuri şi două locuri, capacitatea acestora acoperind cererile în proporţie de 50-55%. UBB are înscrişi peste 45.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi.

Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca (UAD) s-a pregătit, de asemenea, pentru începerea cursurilor, punând la dispoziţia studenţilor 124 de locuri de cazare. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, căminul Albac dispune de 68 de locuri, iar căminul Vaida Voevod dispune de 56 de locuri. În ambele cămine s-au făcut lucrări de igienizare totală, verificare şi reparaţii la  instalaţiile sanitare şi, de asemenea, au fost zugrăvite şi vopsite spaţiile de cazare şi holurile de acces. Totodată, în toate spaţiile de cazare din căminul Albac s-a montat parchet laminat.

În ceea ce priveşte Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), aceasta pune la dispoziţia studenţilor 5.000 de locuri de cazare repartizate în cele două campusuri din Observator şi Mărăşti. În fiecare an, căminele se renovează şi se fac lucrări de reparaţii în regie proprie. În acest an, lucrările de reabilitare depăşesc suma de 2 miliarde lei şi s-au realizat în ambele campusuri. Şi aici lucrările de reabilitare au presupus, printre altele, înlocuirea instalaţiilor sanitare, montarea de mobilier nou, au fost hidroizolate cantine şi cămine şi au fost efectuate lucrări de deratizare. Taxele de cazare sunt nemodificate: 155 lei/student în camere de patru persoane şi 220 lei/student în camere de două persoane.

Nu în ultimul rând, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca pune la dispoziția studenților, în anul universitar 2019-2020, un număr de 1.400 de locuri de cazare în căminele proprii. USAMV Cluj-Napoca dispune de cinci cămine, iar tarifele de cazare pentru anul universitar 2019-2020 sunt cuprinse între 125 și 300 de lei lunar, în funcție de numărul de paturi și gradul de confort din camere.

Cererile de cazare ale studenților au fost aprobate înaintea începerii anului universitar în proporție de 80%.

Anca M. COLIBĂŞANU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Universităţile clujene îşi deschid porţile