Unde-i puntea?

 Organizatorii Zilelor Maghiare de la Cluj-Napoca au ‘’uitat’’ să prezinte ediţia din acest an şi în limba română deşi manifestarea este finanţată atât din bugetul Consiliului Local cât şi a Consiliului Judeţean Cluj. A noua ediţie a Zilelor Maghiare urmează să se desfăşoare în perioada 19-26 august şi doreşte a fi un omagiu adus regelui ungar Matei Corvin, născut în urmă cu 575 de ani la Cluj. Pentru a face cunoscut evenimentul, organizatorul Asociaţia Clujul Comoară, condusă de Gergely Balasz, nepotul lui Laszlo Tokes, a realizat o pagină de internet cu conţinut exlusiv în limba maghiară. Gestul organizatorilor de a nu oferi informaţii şi în limba română este inexplicabil, mai ales că, în contextul primelor ediţii ale Zilelor Maghiare, aceştia spuneau că manifestarea se doreşte a fi o punte de legătură dintre români şi maghiari. Totodată, evenimentul se bucură de o finanţare considerabilă din bani publici din România. Astfel, Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat în ediţia din acest an a Zilelor Maghiare suma 450.000 lei iar Consiliul Judeţean Cluj a prevăzut suma de 27.000 lei. Contactat telefonic, Gergely Balasz a declarat că nu s-a reuşit până aucm să se traducă în limba română programul ediţiei din acest an a manifestării ce se va derula sub motto-ul ‘’Vivat Mathias!’’, dând asigurări că acest lucru se va face în zilele care urmează. Precizăm că nu este prima dată când apar controverse în jurul acestei manifestări. Astfel, în ediţia din 2016, unul dintre cei mai contestaţi lideri ai secolului XX, dictatorul Horthy Miklos, a avut parte de o secţiune specială. Astfel, la sediul Societăţii Muzeului Ardelean de pe strada Napoca, a avut loc prelegerea despre Horthy Miklós suţinută de Romsics Ignác, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe.
Deşi subiectul Horthy Miklos este unul extrem de delicat şi, mai mult, în România a fost adoptată în acel an o lege care interzice ideologia şi simbolurile fasciste, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare nu au avut nicio ezitare să introducă în program prelegerea despre Horthy Miklos.
Un alt scandal a apărut în 2016 când trupa Beatrice a susţinut un spectacol în cadrul Zilelor Maghiare. Din păcate, spectacolul a stat sub semnul mesajelor cu caractrer iredentist şi revizionist, dar şi al unor gesturi triviale. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat atunci în centrul municipiului Cluj-Napoca a arătat că aşa numita manifestare ‘’Zilele Culturale maghiare’’’ este mai mult un cadru de propagandă iredentis-şovinistă şi mai puţin un proiect de promovare culturală.
S.P.

Articole din aceeasi categorie

5 Responses to Unde-i puntea?

  1. Freddy

    Ok, dar cand vine vorba de organizarea unor evenimente pentru toti in orase cu peste 20% maghiari, atunci va sesizati? Va doare la basca atunci… Ca nu stiu ce site in care si numarul de cititori maghiari este redus, darmite romani care nu prea dau pe acolo vad ca va deranjeaza. Dar ca site-ul primariei cluj (http://www.primariaclujnapoca.hu/) nu este tradus, va doare la basca din nou. Iar ca va luati de Tokes, ce sa mai spun, cand vine vorba instigare sunteti mare viteaz, dar daca ar fi fost vorba de comunism ati fi stat lipit de cadre si de securitate; lucru pe care-l faceti si acum de altfel.

  2. Istvan

    Va intreb fara reavointa :comunitatea maghiara din Cluj nu contribuie la bugetul orasului,ei nu au dreptul la acea suma acordata de Consiliul Municipal? Aceasta finantare nu este de reprosat.In interesul unei bune convietuiri ín Ardeal ar trebui sa ne respectam reciproc ,sí realizarea bunelor legaturi omenesti / puntea/ n-ar trebui sa asteptam numai din partea celuilalt.Sunt convins ca multi au aceeasi parere.

  3. Zub

    Ei, punte.. sunt clare scopurile lor – șovinism și iredentism, până la ruperea Ardealului de România. Nimic altceva.