Un deputat clujean încearcă să scape Polivalenta de datorii

Deputatul liberal Sorin Moldovan încearcă să promoveze un proiect legislativ care să dea posibilitatea consiliilor locale să acorde scutire sau reducere pentru taxele locale pe clădiri şi pe teren datorate către unitatea administrativ-teritorială de către operatorii concesionari ai sălilor polivalente. Moldovan spune că demersul său a pornit de la situaţia Sălii Polivalente din Cluj-Napoca. ‘’Un caz concret este cel din judeţul Cluj unde Sala Polivalentă S.A., în calitate de concesionar delegat de serviciul public aflată în subordinea totală faţă de UAT Cluj-Napoca are obligaţia de a achita taxa pe clădiri şi taxa pe teren de aproape 1 milion lei/an tot către UAT Cluj-Napoca. Ulterior Sala Polivalentă S.A. trebuie să recupereze cheltuielile aferente acestor taxe locale prin tarifele percepute pentru accesul publicului la acest serviciu public; adică pune cheltuielile în sarcina beneficiarilor- persoane fizice sau entităţi juridice, contribuabili ai UAT Cluj-Napoca’’, a explicat liberalul. Deputatul mai arată că proiectul său legislativ conduce şi la evitarea riscului ca utilizatorii -de exemplu cluburi sportive, asociaţii, federaţii (cei ale căror meciuri mergem să le vedem) să nu poată suporta majorarea tarifelor şi/sau a preţurilor corespunzătoar costurilor şi cheltuielilor de funcţionare care includ şi această taxă impusă de stat, statului.
‘’Prin urmare această iniţiativă legislativă vine în sprijinul încurajării activităţilor sportive dar şi în sprijinul autorităţilor administraţiei locale care sunt despovărate de nişte taxe’’, a precizat Sorin Moldovan, adăugând că iniţiativa sa este susţinută de parlamentari din PSD, UDMR, USR, PMP şi minorităţi.
Sala Polivalentă a fost inaugurată în toamna anului 2014, clădirea fiind la acel moment una dintre cele mai moderne din ţară. Investiţia a fost de 70 de milioane de lei, iar lucrările au durat 19 luni. Sala este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui şi competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, karate, scrimă, tenis de masă sau de câmp, precum şi badminton. Edificiul este administrat de societatea comercială Sala Polivalenta SA, al cărei acţionari sunt Primăria Cluj-Napoca cu 99 la sută şi Regia Autonomă a Domeniului Public cu unu la sută. Precizăm că şi firma care a administrat Stadionul, Societatea Cluj-Arena s-a aflat într-o situaţie similară din cauza datoriilor de peste 11 milioane de lei pe care le datora pentru neplata impozitului pe clădire şi teren. În final. Consiliul Judeţean a decis demararea procedurilor de intrare în faliment a Societăţii Cluj-Arena iar stadionul a fost trecut în administarea unei direcţii din subordinea Consiliului Judeţean Cluj.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie