Uite protestul, nu e protestul: “Marşul camionagiilor” ar putea fi anulat

protestTransportatorii rutieri ar putea amâna sau chiar anula manifestările de protest de joi, dacă se vor înţelege cu Guvernul privind reducerea, măcar temporară, a tarifelor RCA.

Discuţiile privind reducerea tarifelor RCA între Guvern şi reprezentanţii transportatorilor rutieri vor continua şi miercuri, cele două “părţi” mizînd, pe ultima sută de metri, pe obţinerea unui acord care să anuleze protestele anunţate pentru joi, 15 septembrie.

Cei mai fermi pe poziţie par a fi reprezentanţii Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), care nu vor să renunţe nici la îngheţarea tarifelor, nici la nivelul acestora. “Dacă Guvernul ia o măsură de reducere a tarifelor RCA la un nivel digerabil, vom amâna protestul. Dacă nu, nu”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR. “Guvernul poate să ia aceste măsuri pe care le-am solicitat, adică să reducă tarifele la nivelul celor din raportul Milliman” a mai afirmat el.

Reamintim că raportul Milliman, care, conform transportatorilor, a fost întocmit şi trimis către Parlament, la cererea Autorităţii de Supraveghgere Financiară, prevede următoarele tarife: 1.050 lei/an – turisme persoane juridice; 1.108 lei/an – autoutilitară până la 3.500 kg; 1.633 lei/an – autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg; 3.610 lei/an – autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg; 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg; 2.129 lei/an – autobuze transport persoane. Solicitarea este susţinută de mai multe patronate din transporturile rutiere, printre care FORT, APTE 2002, ARTRI şi APULUM, care au solicitat Guvernului să adopte o Ordonanță de Urgență prin care înghețe tarifele RCA în următoarea ședință de Guvern la valorile din acest raport.

Şi Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) are o poziţie asemănătoare. „Astăzi (marţi – n.r.), la întâlnirea pe care am avut-o dimineaţă cu domnul vicepremier Dâncu (Vasile Dâncu – n.r.) şi cu domnul Borc (Costin Borc, vicepremier şi ministrul Economiei – n.r.), în urma discuţiilor s-a concluzionat că mâine (miercuri – n.r.) la ora 8 să ne întâlnim la Guvern cu Consiliul Concurenţei pentru a discuta forma pe care trebuie să o ia în Ordonanţa de Urgenţă articolul privind tariful de referinţă. Totodată, punctul principal pe care l-am solicitat astăzi la care Guvernul nu are soluţie este legat de îngheţarea tarifelor la nivelul celor prezentate în raportul Milliman”, a declarat Hagiu, citat de Agerpres.

O poziţie ceva mai nuanţată are reprezentantul COTAR, care se nu referă explicit la “tariful Milliman” ci la “tariful de referinţă”. „Dacă această Ordonanţă de Urgenţă va avea cuprins tariful de referinţă cum îl vom discuta şi îl vom agrea cu domnii vicepremieri şi împreună cu Consiliul Concurenţei nu cred că va mai avea loc protestul. (…) Nu vom renunţa la protest, îl vom amâna dacă mâine va apărea acest tarif de referinţă aşa cum l-am creionat şi l-am trimis şi la Guvern astăzi (marţi – n.r.)”, a afirmat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), citat de Agerpres.
Protestul de joi ar urma să se desfăşoare în principalele reşedinţe de judeţ din ţară, inclusiv în Bucureşti, unde traseul “marşului” ar începe, dimineaţa la ora 9, în piaţa Victoriei şi s-ar încheia, la ora 15, în piaţa Presei Libere. În acest interval de timp “camionagii” ar rula cu viteze reduse, blocînd traficul rutier. Acţiuni similare ar putea avea loc şi în alte judeţe, cu circa 100.000 de camioane.

V. DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie