Turism balnear în Gherla

Municipiul Gherla a fost totdeauna renumit pentru apele sulfuroase şi sărate descoperite în zonă. Pînă în anii ’90, oraşul era cunoscut mai mult prin microstaţiunea Băile Băiţa, aflată la doar doi paşi de localitatea de pe Someş. Acolo a rămas doar… restaurantul – cabinele de baie şi bazinul în aer liber au dispărut. Păcat, fiindcă microstaţiunea era vizitată în week-end-uri şi de foarte mulţi clujeni, deoarece apele sulfuroase de aici fac adevărate minuni în tratarea unor boli.

În zilele noastre au reînviat tradiţiile turismului balnear, prin înfiinţarea, pe strada Fizeşului nr. 18 din Gherla, a unui Spital de recuperare, medicină fizică şi balneologie, o adevărată mană cerească pentru oamenii suferinzi. Modernul spital este arhiplin, deja se ocupă locurile pentru anul 2016! Aici bolnavii pot face kinetoterapie, masaj, tratament cu proceduri şi băi. Spitalul este o adevărată bază de tratament balneologic, cum puţine oraşe de privincie au. Important este că în zona municipiului Gherla sînt valorificate resursele naturale, şi ne referim aici îndeosebi la nămolul de la „Sărătura” (aflată pe dealul „Brădet”, care înconjoară oraşul), al cărui efect terapeutic îl concurează pe cel de la Techirghiol. Cum ne spunea cineva zilele trecute, gherlenii merg la tratament pe malul Mării Negre, cînd la doar un kilometru de ei au un lac cu nămol de mare valoare terapeutică, exploatat din plin şi de cei care conduc destinele Spitalului de recuperare „Eurotrat”, aflat la marginea municipiului Gherla, în vecinătatea Fabricii de Cărămidă. Văzînd în curtea spitalului maşini cu numere de Maramureş, Bistriţa Năsăud sau Mureş, putem trage concluzia că aici se tratează bolnavi din tot Ardealul.

Se apropie cu paşi repezi primăvara (calendaristic deja sîntem în acest anotimp!), cînd se va redeschide ştrandul acoperit cu apă sărată din vecinătatea Spitalului de recuperare, medicină fizică şi balneologie, tot acolo existînd şi un bazin cu apă dulce în aer liber. În împrejurimile municipiului Gherla mai sînt două lacuri cu apă sărată, în comuna Sic şi în satul Buneşti (comuna Mintiu Gherlii), unde administraţiile locale doresc să reamenajeze bazele de agrement. La Sic, Primăria a făcut deja primele demersuri în vederea demarării lucrărilor.

Turismul balnear se extinde, aşadar, şi în mediul rural, aşa cum am văzut în ţările occidentale.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie