Tetarom IV a primit, în mod oficial, titlul de Parc Industrial

• Societatea Tetarom a împlinit zece ani de funcţionare •

100_4245 Monitorul Oficial a publicat la începutul acestei săptămîni ordinul prin care ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a acordat titlul de parc industrial terenului de 85 de hectare din comuna Feleacu, satul Vîlcele, pe care urmează să funcţioneze Parcul Industrial Tetarom IV, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de directorul societăţii Tetarom Viorel Găvrea.

„Conferirea oficială a statutului de parc industrial reprezintă un nou pas înainte, unul extrem de important, în procesul de edificare a Tetarom IV. De altfel, toate aceste patru parcuri industriale pe care, prin intermediul societăţii noastre de profil, reuşim să le administrăm cu succes – dar şi Tetarom V, al cărui proiect înregistrează progrese semnificative -, certifică, o dată în plus, faptul că în materie de parcuri industriale şi tehnologice Clujul reprezintă, cu certitudine, un model de bune practici la nivel naţional şi chiar internaţional. În acelaşi timp, în demersul nostru mult mai amplu care vizează dezvoltarea armonioasă şi echilibrată a întregului judeţ, ne propunem să edificăm noi asemenea parcuri astfel încît toate zonele judeţului să beneficieze de o dezvoltare economico-socială accelerată, inclusiv de crearea a cît mai multe locuri de muncă”, a subliniat preşedintele CJ, Horea Uioreanu.

Viorel Găvrea, directorul Tetarom – societate care a împlinit zece ani de funcţionare – a arătat că cele patru parcuri Tetarom din Cluj se numără printre cele 54 de parcuri industriale – care au obţinut oficial acest titlu – existente în România. „Dintre cele 54, doar 39 sînt operaţionale, iar dintre acestea, numai 20 au reuşit să atragă investitori importanţi şi să creeze un număr semnifiativ de locuri de muncă”, a precizat Găvrea. Potrivit acestuia, dintre cele 2.500 de hectare – cît ocupă toate parcurile industriale din România – 283 sînt ocupate de parcurile Tetarom. Aici se află 50 dintre cele 800 de firme locate în toate parcurile din România şi au fost asigurare circa 4.000 de locuri de muncă din totalul de 35.000, valoarea investiţiilor din parcurile industriale administrate de CJ ridicîndu-se la peste 300 de milioane de euro.

Precizăm că principalele beneficii care derivă din conferirea oficială a titlului de parc industrial se referă la acordarea unui set de facilităţi atît din partea autorităţilor centrale, cît şi din partea celor locale. Astfel, parcurile industriale sînt scutite de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial. Totodată, asocierile care deţin titlu de parc industrial beneficiază de reduceri de impozite ce pot fi acordate de administraţia publică locală pe a cărei rază administrativ-teritorială se află.  De asemenea, în baza titlului de parc industrial, operatorii economici care realizează investiţii iniţiale în asemenea locaţii pot beneficia de ajutor de stat regional, în situaţia îndeplinirii condiţiilor stipulate în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 precum şi în Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 296/2007 privind aprobarea schemei de ajutor de stat regional acordat pentru investiţiile realizate în parcurile industriale.

Tot ieri, în cadrul aceluiaşi eveniment, a fost prezentat „Catalogul parcurilor industriale şi logistice din România”, prima publicaţie de acest gen din România. Catalogul a fost editat de revista economică lunară Transilvania Business împreună cu Ministerul Economiei, sub auspiciile dezvoltării strategiei de reindustrializare a României.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie