Suntem campioni la TVA neîncasată

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, 36% din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în 2017.

Conform datelor prezentate în raport, țările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA). Cel mai mare deficit al încasării de TVA aparţine României (36%), urmată de Grecia (34%) și Lituania (25%). În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde EUR, a fost înregistrat în Italia. Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg și Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1 %.

Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ. Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 25 de state membre și a crescut în 3. Malta (7%), Polonia (6%) și Cipru (4%) au înregistrat performanțe puternice, iar 7 state – Slovenia, Italia, Luxemburg, Slovacia, Portugalia, Cehia și Franța – au avut rezultate solide, reducând deficitul cu peste 2%. Deficitul a crescut considerabil în Grecia (2,6%) și Letonia (1,9%) și puțin în Germania (0,2%).

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut în 2017 cu 8 miliarde EUR, până la 137,5 de miliarde EUR, o valoare similară cu scăderea din 2016 de 7,8 miliarde EUR. Deficitul de încasare a TVA în 2017 reprezintă 11,2% din totalul veniturilor din TVA în UE, comparativ cu 12,2% pentru anul precedent.

Normele în materie de TVA trebuie reformate

Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația.

Deficitul măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

România pierde peste o treime din TVA

Diminuarea deficitului de încasare a TVA ar însemna circa 10 miliarde de lei în plus la bugetul României, adică o treime din deficitul bugetar prognozat pentru acest an, susţine Daniel Anghel, partener PwC România.
Deşi ca pondere deficitul de încasare a TVA în România s-a redus de la 35,88% în 2016 la 35,5% în 2017, exprimat în euro a crescut de la 6,13 miliarde de euro în 2016 la 6,4 miliarde de euro în 2017. În acest interval, cota standard de TVA a fost redusă în România de la 24% la 20%, în 2016 şi la 19% în 2017, însă conformarea în materie de TVA nu s-a ameliorat.

„Polonia a reuşit să reducă substanţial deficitul de încasare a TVA, conform raportului CE, de la 24% în 2015 la 14% în 2017. Această performanţă a fost obţinută datorită faptului că, începând cu 2016, Polonia a implementat formatul standard de fişiere de audit pentru taxe (SAF-T).”, explică Daniel Anghel.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut deja aprobare pentru realizarea unui proiect din fonduri europene pentru implementarea SAF-T pentru toţi operatorii economici, până la finalul anului 2020.

Articole din aceeasi categorie