Stabilirea, declararea şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informează că, începînd din 2 iunie 2016, prin Legea nr. 112/2016 au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la stabilirea de către organul fiscal de administrare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la veniturile realizate de persoanele fizice din investiţii, din alte surse, precum şi în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri.

Pentru anul 2016, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din investiţii şi / sau din alte surse, contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.

În cazul veniturilor din investiţii şi / sau din alte surse realizate în anul 2016, ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară, nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Pentru veniturile ale căror baze lunare de calcul sînt mai mari sau egale cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, contribuţia datorată lunar se calculează asupra acestor baze de calcul.

Organul fiscal competent are obligaţia stabilirii contribuţiei anuale de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează, într-un an fiscal, venituri din următoarele categorii: a). venituri din activităţi independente; b). venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură; c). venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sînt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) – (9); d). venituri din cedarea folosinţei bunurilor; e). venituri din investiţii; f). venituri din alte surse.

Contribuţia anuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinată ca sumă a bazelor lunare de calcul asupra cărora se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, aferente veniturilor enumerate la lit.a). – f). Baza anuală de calcul nu poate fi mai mică decît valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară şi nici mai mare decît valoarea a de 5 ori cîştigul salarial mediu brut înmulţită cu 12 luni.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 112/2016, prin derogare de la prevederile alineatului de mai sus, în cazul persoanelor fizice care realizează, în cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investiţii şi / sau din alte surse, pentru care baza anuală de calcul se situează sub nivelul valorii a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru aceste venituri nu se stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Referitor la contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi / sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 sau în categoriile de persoane prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. g) – o), pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, D.G.R.F.P. Cluj-Napoca face precizările care urmează.

Potrivit art.180, alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, actualizată, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 (venituri din salarii, din pensii, din activităti independente, activităţi agricole etc.) sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi / sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate astfel: a). lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentînd valoarea salariului minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începînd cu luna în care se depune declaraţia prevăzută la art. 181(formularul 604). Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează lunar pînă la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începînd cu luna următoare depunerii declaraţiei prevăzute la art. 181 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, sau b). la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei prevăzute la art. 181, aplicînd cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentînd valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează la data depunerii declaraţiei.

Salariul de bază minim brut pe tară este salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată. Începînd cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, potrivit H.G. nr.1017/2015.

Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care încep în cursul anului să realizeze venituri de natura celor menţionate la art. 155 (venituri din salarii, din pensii, din activităti independente,activităti agricole etc.) sau se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei ori cu plata contribuţiei suportată din alte surse, depun la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere în vederea stopării obligaţiilor de plată reprezentînd contribuţia de asigurări sociale de sănătate potrivit declaraţiei prevăzute la art. 181. Modelul cererii se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.

La art. II din Legea nr.112/2016 se precizează că persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei pentru asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei pentru asigurarea socială de sănătate se suportă din alte surse, pentru care pînă la data intrării în vigoare a Legii nr. 112 / 2016 au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiinţarea deciziei începînd cu luna următoare celei în care se depune cererea.

Articole din aceeasi categorie