Societăţile de service auto cer desfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) organizează, în 2 decembrie, un miting de protest faţă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi solicită Parlamentului desfiinţarea ASF.

“ASSAI atrage atenţia că este vorba de un miting declanşat de nemulţumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asiguraţi faţă de lipsa de transparenţă şi abuzurile practicate de ASF şi asigurători. Invităm la această acţiune de protest toţi şoferii nemulţumiţi de creşterea nejustificată a preţului RCA, pe toţi cei care au avut sau au probleme în obţinerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toţi cei nemultumiţi de modul în care ASF a înţeles să le rezolve petiţiile, pe transportatorii români şi, în general, pe toţi cei care doresc o schimbare fundamentală a pieţei de asigurări din România”, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI, citat de Agerpres.
ASSAI solicită, printre altele, stoparea “nejustificată” a creşterii preţului RCA şi interzicerea de urgenţă a oricăror declaraţii, măsuri şi activităţi ale ASF de natură să stimuleze societăţile de asigurări să-şi continue politica de majorare a tarifelor RCA şi pe parcursul anului 2015. Totodată, ASSAI cere respectarea termenului legal de despăgubire la nivel naţional de către firmele de asigurări în condiţiile în care în peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal.
De asemenea, ASSAI solicită abrogarea Normei ASF 23/3014, pe motiv că actul normativ permite firmelor de asigurări să subevalueze cu pînă la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală, limitează libera concurenţă între service-urile auto şi scade protecţia păgubitului RCA. Service-urile auto independente doresc şi eliminarea despăgubirilor “subevaluate” plătite păgubiţilor de către asiguratori în condiţiile în care, potrivit acestora, în 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăţi parţiale (subevaluate) ale despăgubirii.
O altă solicitare a ASSAI vizează retragerea licenţelor de funcţionare pentru zona RCA a societăţilor de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege.
“Pentru a remedia toate aceste situaţii care caracterizează în prezent piaţa de asigurări din România, ASSAI solicită intervenţia Parlamentului României prin următoarele acţiuni: 1. demiterea de urgenţă a întregii conduceri a ASF; 2. desfiinţarea ASF şi înfiinţarea unei noi instituţii cu adevărat profesioniste, independente, în care angajările să se facă pe criterii obiective, strict profesionale. Noua instituţie va trebui să-şi respecte propriile norme de funcţionare şi să îşi desfăşoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilităţii activităţii de asigurare şi de apărare a drepturilor asiguraţilor’, a mai afirmat preşedinte ASSAI.

Articole din aceeasi categorie