Sezonul tîrgurilor

În această perioadă pe cîmp, în grădini şi în livezi este mult de lucru, nu întîmplător oamenii de la sate nu prea au timp pentru alte activităţi. Totuşi, prin drumurile noastre judeţene de la sfîrşit de săptămînă ne-am întîlnit şi cu producători care şi-au prezentat marfa în cadrul tradiţionalelor tîrguri de toamnă. Acum este sezonul expunerii produselor agricole, iar în acest an peste tot au fost recolte bune. Nu a făcut excepţie nici Valea Someşului Mic, unde am participat zilele trecute la mai multe evenimente.
Înainte de toate, am admirat produsele agricole prezentate cu ocazia tradiţionalei sărbători de început de toamnă de la Bonţida, organizată de Grupurile de Acţiune Locală (GAL), eveniment care s-a bucurat de mult succes şi în acest an. Am gustat din zacusca şi dulceaţa făcută de harnica gospodină din Apahida, Maria Moldovan, dar am fost mulţumiţi şi de calitatea mierii de albine adusă la tîrg de producătorul Bereczki Tibor din Sic. A fost o satisfacţie pentru noi să vedem la un loc atîtea fructe şi legume de calitate, produse de vestiţii grădinari din zona Someşului Mic. Ne-am convins încă o dată că la Bonţida capacitatea organizatorică a edililor depăşeşte cu mult realizările în acest  domeniu din alte localităţi rurale.
Mergînd mai departe ne-am oprit în satul Gădălin din comuna Jucu, unde s-a desfăşurat Tîrgul de toamnă, „pigmentat ” din plin de multă muzică şi voie bună, aşa cum stă bine unor oameni harnici, care ştiu să muncească, dar sînt fruntaşi şi la distracţie. Legumicultorii din comuna Jucu au vechi tradiţii, produsele lor fiind mereu oferite cumpărătorilor pe pieţele din Cluj-Napoca şi Gherla. Nu întîmplător, tomatele, ardeii şi rădăcinoasele cultivate de harnicii gospodari de aici se bucură de mare căutare în această perioadă. Şi noi ne-am convins de marfa frumoasă prezentată de fraţii Olosutean, cunoscuţi şi apreciaţi agricultori din Jucu de Mijloc.
Trecînd dealul ne-am oprit şi la Sic, unde a avut loc cea de a IV-a ediţie a Tîrgului de Toamnă, manifestare agricolă ce a polarizat interesul vizitatorilor din Cluj-Napoca şi Gherla, tîrgul fiind onorat şi de oaspeţi din Ungaria sau Slovacia. Aici s-au organizat mai multe standuri de obiecte de artizanat şi artă populară, comuna fiind vestită pentru originalitatea portului popular, dar şi pentru rădăcinoasele (îndeosebi morcovul) cultivate pe aceste meleaguri.
Primăria Municipiului Gherla se pregăteşte intens de Ziua Recoltei. Pînă în 18 octombrie (cînd este preconizată deschiderea tîrgului), edilii oraşului şi-au propus să finalizeze lucrările de reamenajare a pieţei agroalimentare din zona Gării CFR, spaţiul de desfacere urmînd să fie pavte cu dale, estetice şi rezistente. Aceste lucări de modernizare nu afectează activitatea pieţei, unde zi de zi este o mare afluenţă de cumpărători. Au sosit în Gherla şi producătorii olteni, ei oferind spre vînzare gogoşari şi vinete. Probabil că la Ziua Recoltei şi grădinarii din localitate vor fi prezenţi cu astfel de produse.
SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie