Set aniversar de monetărie

bnrBanca Naţională a României (BNR) a anunţat că va lansa în circuitul numismatic, de marţi, 3 mai, un set de monetărie cu tema 80 de ani de la inaugurarea Muzeului Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”.

Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie – respectiv 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi cele comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrîn, Neagoe Basarab, Vladislav I Vlaicu, 10 ani de la denominarea monedei naționale și Iancu de Hunedoara) -, precum şi o medalie din argint. Medalia din argint are titlul 800‰, calitate proof, forma rotundă, diametrul de 28 mm, greutatea de 15,5 g şi cant neted. Aversul prezintă o compoziție care simbolizează modelul satului românesc, reprezentat ca în sigla muzeului. Reversul redă portretul și numele lui Dimitrie Gusti și anii între care a trăit – „1880”, „1955”.

Setul va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale. Emisiunare are un tiraj de 250 seturi şi un preţ de vînzare, exclusiv TVA, de 260 lei. Setul poate fi achiziţionat de la Sucursala regională BNR Cluj.

Dimitrie Gusti (1880-1955), filosof, sociolog şi estetician este considerat creatorul sociologiei româneşti. Membru al Academiei Române din 1919, şi președintele acesteia între 1944-1946, ministru al Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor (1932-1933), profesor la Universitățile din Iaşi şi Bucureşti, Dimitrie Gusti a inițiat și îndrumat cercetarea monografică a satelor din România, a fondat și condus Asociația pentru Știința și Reforma Socială, Institutul Social Român, Institutul de Științe Sociale al României, Consiliul Național de Cercetări Științifice, precum şi revistele „Arhiva pentru știința și reforma socială” şi „Sociologie românească” şi a creat, împreună cu Victor Ion Popa, H.H. Stahl şi G. Focşa, Muzeul Satului.

V.D.

Articole din aceeasi categorie