Se scumpeşte gazul

GazMiercuri, Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației, prețul acestora urmînd să crească, într-o primă etapă, de la 53,3 lei/ MWh la 60 lei/ Mwh.

Calendarul de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor prevede o majorare anuală pînă în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 prețul va fi de 66 lei/ MWh, iar începînd cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Calendarul de liberalizare estimează și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă și după aprilie 2018. Astfel, pentru 1 aprilie 2018 prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă este estimat la 78 lei/ MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/ MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/ MWh. Calendarul are în vedere perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021 și este rezultatul negocierii cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale.

Termenul dorit de partenerii externi a fost extins de la trei ani (2015-2018) la șase ani (2015-2021), iar ritmul de creștere a prețului a fost repartizat uniform pe toată perioada de referință. Executivul susţine că partea română a insistat, în cadrul negocierilor, ca alinierea prețului gazelor din producția internă să se facă anual, și nu trimestrial sau semestrial. Unul dintre considerentele care au stat la baza calendarului de liberalizare ține de „scăderea constantă” a consumului de gaze naturale, „din cauza declinului consumului industrial, precum și datorită programelor de eficiență energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici și non-casnici”.

Guvernul mai afirmă că s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piață a capacităților de producție din surse regenerabile, iar importul de gaze naturale s-a diminuat.

Articole din aceeasi categorie