Se înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, în 30 august, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

FSDI va fi activ din 1 ianuarie 2018 şi va reprezenta un mecanism pentru politicile guvernamentale. Companiile la care FSDI va fi acţionar sunt: Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Naţională a Sării, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională de Investiţii pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale – Hidroelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, Conpet.

Valoarea contabilă a companiilor din portofoliu, la nivelul anului 2015, este de 45 miliarde lei. Finanţarea FSDI se va face din venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile la care deţine acţiuni, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi, din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, dar şi din alte surse prevăzute de lege.
„Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul FSDI. Această influenţă va fi recuperată în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor de repartizare a profitului şi stabilire a dividendelor”, se arată în expunerea de motive din proiect.
Conform MFP, impactul în bugetul de stat este de două miliarde lei pe an, pentru că dividendele vor fi încasate de FSDI. „Fondul nu se va lista niciodată, iar scopul lui e să facă profit”, au afirmat oficialii ministerului.

Articole din aceeasi categorie