Sănătatea, învăţământul şi asistenţa socială – principalii beneficiari ai rectificării bugetare

recdtificareMinisterului Finanțelor Publice a postat pe site-ul propriu proiectul de rectificare a bugetelor de stat şi asigurărilor sociale pe anul 2016, prin care avizează menținerea deficitului bugetar la 2,8% din PIB (cash), respectiv 2,95% din PIB (ESA), precum şi suplimentarea fondurilor pentru sănătate şi învaţământ.

Rectificarea are în vedere majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde lei și a cheltuielilor tot cu 2,92 miliarde lei.
Propunerea vizează alocarea a 568,6 milioane de lei pentru domeniul sănătate, astfel: 297,6 milioane lei la Ministerul Sănătății și 271 milioane lei la Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate. Sumele sînt destinate pentru asigurarea salariilor majorate ale personalului medico-sanitar, precum și pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ.
Alţi 1,01 miliarde de lei sînt distribuţi la învăţământ, pentru diferențele salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar și universitar, precum şi pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr. 20/2016.
Asistenţa socială primeşte 2,80 miliarde lei, din care 1,40 miliarde lei pentru plata integrală a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap) şi 1,42 miliarde lei pentru subvenţia de echilibrare pentru Bugetul asigurărilor sociale de stat.
Agricultura va beneficia de 405,3 milioane lei, pentru plata deconturilor la motorină aferente trimestrului II și III și pentru acordarea de ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic. Banii au fost asiguraţi prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii.
Cultura va primi doar 22,5 milioane lei, pentru achiziționarea operei de artă „Cuminţenia Pământului”, suma fiind echivalentă celor 5 milioane euro, pe care Guvernul i-a alocat din costul totalal lucrării, de 11 milioane euro.
Pentru bugetele locale au fost alocate 655 milioane de lei pentru cheltuieli de personal din învățământul preuniversitar (597,9 milioane lei),  programul „fructe în școli” (20,9 milioane lei), cămine de bătrâni (5,4 milioane lei) şi contribuții la salarizarea personalului neclerical (30,8 milioane lei).
În proiectul de buget rectificat au fost incluse şi circa 2,3 miliarde lei, pentru aplicarea unor măsuri legislative adoptate de Parlament. Este vorba despre majorarea salariilor personalului din autoritățile publice la nivelul serviciilor parlamentare, suplimentări ale cheltuielilor cu asistența socială, pensiile militare şi plata diferențelor salariale pentru  personalul didactic.

Bani în plus şi pentru ministere
Din bugetul de stata au fost alocate sume suplimentare şi pentru unele ministere.
Astfel, Ministerului Afacerilor Interne îi sunt alocaţi 367,9 milioane lei, din care 182 milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă va beneficia de 55 milioane lei, din care 49,8 milioane lei pentru rambursarea cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politice. Şi Serviciul Român de Informații va primi 37,7 milioane lei, în principal pentru programe de achiziții. De asemenea, bugetul Ministerul Afacerilor Externe va fi majorat cu 35,1 milioane lei, pentru asistență pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) – 18 milioane lei și cheltuieli de personal, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va primi 25 milioane lei, în principal pentru programul de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor.
Baii au fost obţinuţi din economiile ministerelor, în principal de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi de la Ministerul Finanțelor Publice.

Articole din aceeasi categorie