Salariile femeilor continuă să fie mai mici decît cele ale bărbaţilor

Femeile au depăşit diferenţele faţă de bărbaţi în domeniul sănătăţii şi educaţiei, însă continuă să fie în urmă în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi salariile.

Prăpastia în privinţa salariilor şi a posturilor de răspundere există în continuare, chiar şi în ţările care promovează egalitate în educaţie şi care au un înalt grad de integrare a femeilor, semnalează Forumul Economic Mondial (WEF) în raportul său anual privind egalitatea între femei şi bărbaţi.
Acest raport (Global gender gap report 2012) examinează practicile din 135 de ţări privind egalitatea între bărbaţi şi femei în materie de economie, acces la educaţie, participare la viaţa politică, sănătate şi speranţă de viaţă. Potrivit acestui raport, care acoperă peste 90% din populaţia mondială, ţările nordice, în frunte cu Islanda, Finlanda şi Norvegia, au avut cele mai multe merite, iar Ciad, Pakistan şi Yemen au ocupat ultimele locuri ale clasamentului ţărilor care au luptat cel mai mult pentru egalitatea de şanse. În clasamentul general, Romînia ocupă locul 67.
În timp ce aproape toate ţările au făcut progrese pentru a înlătura diferenţele dintre bărbaţi şi femei în domeniul sănătăţii şi educaţiei, numai 60% dintre ţări au reuşit să reducă prăpastia pe plan economic şi 20% pe plan politic.
Franţa şi Germania au pierdut două locuri în clasamentul general şi ocupă locurile 57 şi, respectiv, 13, Statele Unite au coborît 5 locuri ajungînd la poziţia 22, iar Japonia a ajuns pe locul 101. China a trecut de pe locul 66 pe locul 69. Grecia, aflată pe poziţia 82, se numără printre ţările care au coborît cel mai mult, deoarece înainte ocupa locul 56.Ţări precum Nicaragua (locul 9) sau Luxemburg (17) au făcut un salt în clasament datorită unei creşteri a numărului de femei în parlament. Nici o ţară din Orientul Mijlociu sau din nordul Africii nu figurează printre primele 100 de ţări ale clasamentului.

Articole din aceeasi categorie