S-a răcit timpul, dar s-au „încălzit” agricultorii

Încet – încet, intrăm în a doua decadă a lunii noiembrie, cînd temeperaturile scad brusc peste tot. Chiar şi zilele trecute a fost frig (mai ales dimineaţa), iar în week-end au apărut şi ploile. Noi am luat în vizor din nou Valea Someşului Mic, unde am mai găsit agricultori care culegeau porumbul. Mulţi ne-au spus că intenţionat au prelungit culesul, fiindcă şi-au dorit ca porumbul să fie cît mai copt. Pe undeva au dreptate, dar nu poţi lăsa eliberare terenului pe… decembrie. După cum am constatat prin raidul nostru someşan, oamenii au reuşit să elibereze suprafeţe mari de resturile vegetale, pe care le-au şi transportat acasă. Asta am văzut şi în comuna Bonţida, unde porumbul s-a recoltat şi mecanic (îndeosebi la Răscruci, unde există o asociaţie agricolă). Între timp a fost semănat grîu şi orz.

Aceeaşi situaţie exista şi în comuna Iclod, unde porumbul ocupă peste 900 hectare, iar însămînţările de toamnă nu pot aştepta. Mulţi deţinători de suprafeţe arabile au semănat deja orz şi grîu, norocul lor a fost că în localitate se găsesc multe maşini şi utilaje agricole. Pe aceste meleaguri totdeauna lucrările mecanice s-au încadrat în timpul optim. La Orman trăiesc cei mai harnici crescători de animale şi este normal ca tot acolo să consemnăm şi cele mai mari cantităţi de furaje. Multe atelaje şi tractoare cu remorci, pline cuporumb am întîlnit şi pe străzile centrului de comună sau la Fundătura, chiar pe şoseaua naţională Cluj – Gherla. Apropo de Gherla, în cele 3 sate componente ale municipiului – Hăşdate, Silivaş şi Băiţa – multă lume s-a aflat în hotar, majoritatea muncind la cules, dar şi la transportul resturilor rămase pe cîmp.

Şi posesorii de terenuri arabile din comuna Căşeiu (ca de altfel toţi agricultorii din zona Dejului) au avut mare noroc cu timpul frumos din ultima perioadă, chiar dacă dimineţile au fost reci. La orele amiezii, însă, s-a putut lucra în condiţii bune, iar gospodarii celor zece sate ale comunei s-au şi folosit din plin de vremea bună. Pe aceste meleaguri porumbul a ocupat în acest an o mare suprafaţă, peste 900 hectare, aşa că nu e de mirare dacă şi la mijlocul acestei săptămîni oamenii mai erau la cules. După cum ne spuneau zilele trecute agricultorii din această parte a judeţului, pînă în 10 noiembrie finalizează recoltatul. Important este că, în paralel cu culesul, se transportă de pe cîmp şi resturile vegetale, ţinînd cont că în comună existăcirca 700 de bovine. Crescătorii de animale au demarat şi însilozările, o altă acţiune prioritară (dar, ce nu este important în această perioadă în această perioadă?!). Agricultorii din âCăşeiu au început şi semănatul grîului şi a orzului, mecanizatorii muncind paralel la efectuarea arăturilor. Pămîntul este cam tare, iar în aceste condiţii tractoriştii lucrează destul de greu. Tradiţiile locale ne spun că, în localităţile rurale din zonă, nu rămîn suprafeţe nearate, dar în această toamnă solul tare crează greutăţi mecanizatorilor. Anul trecut, de exemplu, arăturile adînci de toamnă au fost realizate pe 350 hectare. În prezent se estimează că arăturile vor fi făcute pe o suprafaţă mai mică.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie