S-a ieftinit producţia industrială

În ianuarie, preţurile producţiei industriale din România au scăzut pe total cu 0,3% comparativ cu decembrie 2014, cele de pe piaţa internă rămînînd la acelaşi nivel, în timp ce pe cea externă au scăzut cu 0,8%.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în ianuarie 2015 faţă de decembrie 2014, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,2% pentru industria bunurilor intermediare, cu 0,7% pentru industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,1% pentru industria bunurilor de uz curent, dar au scăzut cu 0,3% pentru industria bunurilor de capital şi cu 1,2% pentru industria energetică.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, în Uniunea Europeană (UE), preţurile producţiei industriale au scăzut, în ianuarie, cu 1,2% faţă de decembrie 2014, România şi Slovenia fiind singurele state din Uniune în care preţurile au rămas relativ stabile. După cum se poate observa, datele INS indică o scădere nesemnificativă a preţurilor, de doar 0,3%, această situaţie putînd fi considerată o meţinere a preţurilor. Conform Eurostat, preţurile producţiei industriale au scăzut în 23 de state ale UE, cele mai mari diminuări fiind înregistrate în Olanda (cu 3,6%), Lituania (cu 3,1%) şi Marea Britanie (cu 2,9%), creşteri fiind consemnate în Letonia (cu 0,4%), Luxemburg şi Malta (ambele cu 0,1%).

Faţă de anul trecut, preţurile producţiei industriale au scăzut doar cu 1%

Datele furnizate de INS arată că, în ianuarie, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 2,1% comparativ cu cele din ianuarie 2014, preţurile producţiei industriale livrată scăzînd cu 1% pe piaţa internă şi cu 4,3% pe piaţa externă. Cele mai mari scăderi ale preţurilor producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în ianuarie 2015 faţă de ianuarie 2014, au fost înregistrate pentru industria energetică (cu 6,8%), pentru industria bunurilor de capital (cu 1,9%), pentru industria bunurilor intermediare (cu 0,4%). Creşteri au fost înregistrate pentru industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 1,2%) şi pentru industria bunurilor de uz curent (cu 0,8%).
Conform Eurostat, în ritm anual (ianuarie 2015, comparativ cu ianuarie 2014), preţurile producţiei industriale au scăzut cu 4,1% în Uniune. Cu excepţia Luxemburgului, preţurile au scăzut în toate statele membre, cele mai mari diminuări fiind înregistrate în Olanda (cu 10,9%), Lituania (cu 10,6%) şi Marea Britanie (cu 9,5%). În România scăderea preţurilor producţiei industriale a fost de numai 1%, diminuări mai mici fiind înregistrate doar în Slovenia şi Letonia.
V.D.

Articole din aceeasi categorie