Românii pot cumpăra titluri de stat de pe Bursă. Valoarea acestora poate fluctua

titluriTitlurile de stat pentru populație din emisiunea Fidelis Centenar sunt tranzacționate pe Bursa de Valori București (BVB) începând din 5 august, iar deținătorii acestora le pot tranzacționa la prețurile cotate la BVB, în prima zi de listare prețul fiind de 100,57 lei/titlu.

„Începând de astăzi, orice român care are nevoie de bani înainte de scadența de doi ani a titlurilor de stat emise de MFP va putea să le vândă la prețul stabilit pe Bursă. Astăzi, spre exemplu, prețul este 100,57 lei pentru un titlu. Deci, practic, românii care au cumpărat cu 100 de lei (valoarea nominală a unui titlu – n.r.), pentru fiecare titlu primesc 100,57 de lei, dacă decid să vândă. Adică o dobândă de 0,57% deja pentru câteva zile de investiție.”, a afirmat Lucian Anghel, președintele BVB, citat de Agerpres.
Prețul titlurilor de stat poate fluctua pe Bursă, în funcție de condițiile de piață. Astfel, dacă deținătorul alege să vândă titlurile de stat înainte de scadență, există posibilitatea ca valoarea acestora să fie mai mare, egală sau mai mică decât cea nominală de 100 de lei. Titlurile păstrate pînă la scadenţă vor fi răscumpărate de stat la valoarea nominală. Titlurile au o dobândă de 2,15% pe an, plătibilă anual, și scadența la doi ani. La scadență va fi organizată o loterie aniversară cu 100 de premii, în valoare de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate câștiga un singur premiu, indiferent de numărul de titluri deținute.

Cumpărarea titlurilor se poate face prin intermediari
Evident, cei care vor dori să cumpere titluri de pe Bursă depind de dorința deținătorilor de a le vinde. Lucian Anghel a mai afirmat că investitorii care vor să cumpere titluri pot plasa ordine la intermediari și, în momentul în care astfel de instrumente apar în piață, le pot cumpăra.
Tranzacționarea titlurilor pe Bursă este comisionată, dar la băncile din consorțiul de intermediere comisionul este limitat la maxim 0,1%, însă ceilalți intermediari pot aplica propria politică de comisioane. În plus, dacă titlurile sunt vândute înainte de scadență, se pierde dobânda, integral – dacă vânzarea are loc înainte de împlinirea unui an de deținere, sau doar pe un an – dacă titlurile se vând în al doilea an de deținere. BVB urmează să publice și un ghid pentru investitorii în titluri de stat pentru populație.

Emisiunea de titluri de stat a fost suprascrisă de peste şapte ori
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras 735.264.000 de lei prin emisiunea de titluri de stat de anul acesta, față de 100 de milioane de lei, cât a anunțat inițial. În cele trei săptămâni de subscriere, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut. Practic, au fost circa 3 subscrieri pe minut, 194 de subscrieri pe oră.
MFP a emis titluri de stat pentru populație în iunie 2015, pentru prima dată după 10 ani de absență pe această piață. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, însă valoarea nominală a fost de 1.000 de lei, considerată ulterior prea ridicată. În plus, dobânda a fost stabilită tot la 2,15%, însă în urma unui mecanism care pentru mulți cetățeni a părut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisă doar în proporție de 65%, iar autoritățile au decis să modifice caracteristicile noii emisiuni.

Emisiuni de titluri de stat, de două ori pe an
MFP îşi propune să lanseze titluri de stat pentru populaţie anual sau chiar de două ori pe an, iar valoarea acestora va fi anunţată pentru fiecare emisiune în parte. „Am inclus în strategia de finanţare pe termen mediu această posibilitate, de a emite anual sau de două ori pe an titluri de stat pentru populaţie. Valoarea va fi stabilită la acel moment în funcţie de nevoie şi de condiţiile pieţei”, a anunţat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
V.D.

Articole din aceeasi categorie