Românii îşi cheltuie mai toţi banii pe mâncare şi impozite

baniÎn cel de-al doilea trimestru al acestui an, veniturile medii lunare au fost de 2.889 lei pe gospodărie (1.089 lei pe persoană), mare majoritatea a acestor banii fiind cheltuiţi pe alimente, întreţinerea locuinţei, taxe şi impozite.

Cu toată creşterea economică a ţării şi scăderea de ansamblu a preţurilor, situaţia financiară a românilor nu este defel roză. După cum reiese din datele prezentate de Institutiul Naţional de Statistică privind veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, în trimestrul II din acest an veniturile unei gospodării au fost, în medie, de 2.889 lei pe lună, iar cheltuielile lunare s-au ridicat la 2.446 lei pe (922 lei pe persoană), reprezentând 84,7% din veniturile totale.

Situaţia este şi mai gravă dacă se ia în calcul destinaţia cheltuielilor. Astfel, cheltuielile pentru consumul de bunuri alimentare, nealimentare şi servicii au reprezentat 70,3% din total, iar achitarea diverselor impozite, contribuţii şi cotizaţii au acoperit încă 20,3% din cheltuieli. După cum se poate observa, peste 90% din cheltuieli au fost făcute pentru simpla supravieţurire a unei familii, pentru celelalte necesităţi rămînând foarte puţin. Astfel, pentru investiţii (cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc.) au mers doar 0,7% din cheltuieli.

Dar, să vedem pe ce îşi dau românii banii.

Conform clasificării pe destinaţii a cheltuielilor de consum, cele pentru alimente şi băuturi nealcoolice au deţinut ponderea cea mai importantă, de 38,1%. Urmează, cheltuielile pentru întreţinerea locuinţei, achitarea facturilor la curent electric, gaze naturale etc., care mai ocupă încă 16,4% din total. Deci, peste 50% (54,5% mai exact) dintre cheltuieli merg doar pe viaţa de zi cu zi. Dacă adăugăm la acest trist procent banii daţi pe îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,4% din total) şi cei alocaţi pentru transport – 6,1%, ajungem la un total îngrijorător, de 67%.

Ce mai rămâne? Mai rămân 8,3% pentru băuturi şi alcool, 4,8% pentru sănătate, 5,3% pentru comunicaţii, 6,4% pentru educaţie, 4,7% pentru mobilier şi alte dotări casnice, precum şi 3,4% pentru recreere şi cultură. Nu-i prea vesel, nu?

V. DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie