Românii au încredere în economia UE, dar nu şi în cea a României

Românii sunt mai optimişti în ceea ce priveşte situaţia economică a Uniunii Europene (UE), 31% dintre ei considerând că se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, peste media europeană de 21%, dar sunt pesimişti când vine vorba de cea naţională.

Ptrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru standard, ediţia de primăvară, publicat de Comisia Europeană, doar 27% dintre români consideră că starea economiei naţionale este una bună în prezent, faţă de o medie UE de 49%. De asemenea, românii au mai mare încredere în UE, respectiv 52% (faţă de doar 42% la nivel european), decât în instituţiile naţionale.
Eurobarometru mai arată că doar 54% dintre români consideră că situaţia financiară a gospodăriei este bună, iar 42% au o părere similară despre locul de muncă, faţă de o medie europeană de 71%, respectiv 61%. La nivel naţional, principala problemă o reprezintă inflaţia / creşterea preţurilor şi a costului vieţii.

Încredere crescută în Uniunea Europeană
Conform Eurobarometrului, se remarcă o creştere a încredere în Uniunea Europeană (42%), acesta fiind cel mai ridicat nivel începând din toamna lui 2010. de asemenea, majoritatea europenilor sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE (58%).

„Printre tendinţele identificate la nivelul UE se numără: optimism în legătură cu economia şi o susţinere puternică a monedei euro: pentru prima dată începând din primăvara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei naţionale (49%) au depăşit numărul opiniilor negative (47%); nivelul de susţinere pentru uniunea economică şi monetară şi pentru moneda euro rămâne cel mai ridicat de până acum, 74% dintre respondenţii din zona euro exprimându-şi sprijinul”, se arată în sondaj.

Nu în ultimul rând, europenii resimt beneficiile politicilor şi ale realizărilor Uniunii, cum ar fi: lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora cu ocazia călătoriilor în străinătate (53%), scăderea preţurilor pentru convorbirile telefonice efectuate într-o altă ţară UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achiziţionarea de produse sau servicii în altă ţară din UE (37%) sau îmbunătăţirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%). Libera circulaţie este susţinută de 82% dintre respondenţi, iar o politică de securitate şi apărare comună este susţinută de 75%. Principalele preocupări ale europenilor sunt migraţia şi terorismul, cu 38%, respectiv 29%.

Articole din aceeasi categorie