România se va concentra pe dezvoltarea a zece sectoare economice

Strategia naţională de competivitate propune concentrarea economiei naţionale, pînă în 2020, pe zece sectoare: turismul şi ecoturismul, textilele şi pielăria, lemnul şi mobila, industriile creative, auto şi componente auto, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătatea şi produsele farmaceutice, energia şi managementul de mediu şi bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul şi acvacultura), biofarmaceutica şi biotehnologiile.

Proiectul de strategie prevede restructurarea sectoarelor economice în „direcţia unor poziţii competitive superioare”, formarea masei critice de IMM-uri competitive prin crearea unui mediu atractiv, transparent şi inovativ, precum şi integrarea companiilor mari într-un proiect coerent de dezvoltare a economiei.

Strategia propune că orice lege va trebui să ţină cont de impactul asupra IMM-urilor, precum şi introducerea unei perioade de şase luni între emiterea unei noi legi care afectează mediul de afaceri şi intrarea în vigoare a acesteia. Guvernul mai vrea reducerea numărului de taxe, de la 39 la 13 în 2020, îmbunătăţirea poziţiei României în cadrul Indexului de Percepţie a Corupţiei, de la 69 la 40, reducerea economiei subterane de la 30% din PIB la cel mult 15% din PIB în 2020. Alte obiective sînt creşterea ponderii în PIB a industriilor creative de la 7% la 10%, construirea a 500 kilometri de autostrăzi (dintre care 250 kilometri din fonduri europene şi 250 kilometri din fonduri naţionale) şi a 600 kilometri de de infrastructură regională, reducerea consumului de energie primară cu 19% în 2020.

Guvernul mai urmăreşte, de asemenea, ca numărul de IMM-uri la 1.000 de locuitori să crească de la 23 la 35 în 2020, dublarea cotei de piaţă mondială de exporturi, de la circa 0,4% în 2013, precum şi creşterea ponderii produselor de înaltă tehnologie în exporturi la 10% în 2020. Alte obiective sînt realizarea unei rate de ocupare pentru grupa de vîrstă 20-64 ani la nivel regional de 70% pînă în 2020, stoparea pierderii nete de forţă de muncă, diminuarea ponderii populaţiei aflate la risc de sărăcie sau excluziune socială la 25% – 35% în 2020. În agricultură, Guvernul vizează reducerea suprafeţei cultivate în regim de subzistenţă, creşterea investiţiilor în activităţi neagricole în mediul rural, şi dublarea productivităţii muncii în agricultură, de la nivelul actual de 4.328 euro.

Articole din aceeasi categorie