România nu are nici o firmă între primele zece companii din Europa Centrală şi de Est

România are 63 de companii în topul primelor 500 din Europa Centrală şi de Est în funcţie de cifra de afaceri şi se află pe locul al patrulea în regiune, dar nu are nici o firmă între primele zece din zonă.

Potrivit unui clasament realizat de compania internaţională de asigurări de credit Coface, prima companie românească prezentă în Top 500 este Automobile Dacia, situată pe locul 17, după ce a încheiat anul trecut cu afaceri de 4,2 miliarde de euro. Urmează OMV Petrom Marketing SRL, pe locul 24, cu o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro şi OMV Petrom SA, cu 3 miliarde de euro. Pe locul patru se află Rompetrol Rafinare, cu afaceri de 2,1 miliarde de euro în 2015.
„Cifra de afaceri a companiilor româneşti prezente în top a crescut cu 2,4%, comparativ cu anul precedent, în timp ce profitul net a scăzut cu 12%”, a declarat Eugen Anicescu, country manager Coface România, citat de Agerpres. Însă, una din cinci companii româneşti prezente în top a înregistrat pierderi în 2015, similar companiilor poloneze, în timp ce, în Cehia şi Ungaria, aproximativ o firmă din 10 a avut rezultate negative. „Am constatat că România are cea mai mare rată a insolvenţei din regiune, de 4,05%, iar Polonia are cea mai mică rată a insolvenţei, din 0,04%”, a afirmat reprezentantul Coface.

Doar 21% din acţionariatul companiilor româneşti este autohton

De remarcat că doar 21% din acţionariatul companiilor din România prezente în top este local, restul fiind multinaţionale. Situaţia stă diferit pentru companiile din Polonia, cu 43% acţionariat local şi cele din Cehia, cu 37% acţionariat local.
Pede altă parte, în România, principalul motor de creştere a fost consumul, spre deosebire de alte ţări din regiune, unde un impact mare a avut absorbţia fondurilor europene, cea mai mare creştere, de 4,5%, fiind înregistrată în Cehia.
„Poziţionarea companiilor româneşti în Top 500 ECE rămâne sub potenţialul economiei. Evoluţia fostelor sau actualelor companii de stat nu este similară cu cele din alte ţări. Restructurarea s-a realizat târziu la companiile de stat, care sunt departe de performanţele din alte ţări. De exemplu, Petrom a fost privatizată foarte târziu. În schimb, MOL, prin extindere, a reuşit să ajungă în top 3 din regiune, în timp ce Petrom este limitată la piaţa locală. Companiile româneşti, în general, sunt limitate la pieţele din România, iar aici ţara noastră pierde mult din potenţial, prin lipsa viziunii la nivel de expansiune în regiune”, a mai spus Anicescu. El a susţinut că restructurarea companiilor de stat poate duce la o creştere a acestora, dând exemplu Hidroelectrica, producătorul român de energie care, după patru ani de insolvenţă, se află în acest an pe locul 252 în acest top.

România – pe locul patru în regiune
Cele 500 de companii din clasament au o cifră de afaceri cumulată de 593 de miliarde de euro, în creştere cu 4,2%, în timp ce numărul angajaţilor s-a majorat cu 0,5%. Sectorul cu prezenţa cea mai importantă este cel de petrol şi gaze, care este prezent în top cu 111 companii. Primele trei companii din regiune sunt PKN Orlen (Polonia), GE Hungary şi MOL (Ungaria).

România se află pe locul patru în regiunea Europei Centrale şi de Est, după Polonia, Cehia şi Ungaria. „Deşi România are al treilea PIB din regiune, noi nu ne regăsim în top 3”, a mai afirmat şeful Coface România.

Articole din aceeasi categorie