Reducerea CAS nu convinge investitorii străini să facă angajări

Mult discutata reducere a constribuţiilor de asigurări sociale (CAS) nu pare să aibă efectul scontat – crearea de locuri de muncă – , un prim semnal în acest sens venind chiar din partea investitorilor străini care nu se gîndes să facă noi angajări.

CAS

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale de la 1 octombrie nu va determina investitorii străini să disponibilizeze resurse financiare pentru noi angajări, pentru că aceştia se tem că măsura va fi contrabalansată, în 2015, de o creştere suplimentară a fiscalităţii dacă veniturile bugetare nu vor fi suficiente, a afirmat Mihai Bogza (foto), preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC). El a apreciat că investitorii au nevoie de un an complet, respectiv 2015, pentru a se convinge că reducerea CAS este sustenabilă. „În 2014, înainte de scăderea CAS, a avut loc creşterea taxelor, mai multe majorări, precum taxa pe stîlp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, pentru că va cuprinde doar trei luni din acest an. Ca atare, nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor în sectorul privat în condiţiile în care mai întîi statul a atras mai multe resurse de la sectorul privat direcţionându-le spre un sector care se ştie clar că este mai puţin performant. Şi atunci, pentru a putea vedea în ce măsură această reducere a CAS va fi benefică, sub aspectul creşterii angajărilor şi nu numai, ar trebui să vedem un an în care această măsură se manifestă integral, cum ar fi anul 2015, şi mai ales să vedem că această reducere nu va fi însoţită, în acelaşi an, de alte măsuri fiscale, care, dimpotrivă, vor creşte presiunea fiscală. Ne temem că la anul ni se va lua cu două mîini ceea ce ni s-a dat cu o mînă în acest an şi pe ultima sută de metri. Ne temem pentru că noi nici la începutul anului 2014 nu am înţeles de ce a fost nevoie ca, după un an de creştere economică substanţială, 3,5% în 2013, după un an în care absorbţia fondurilor europene a crescut foarte mult, şi după un an în care totul părea să meargă bine din punct de vedere economic, să se majoreze presiunea fiscală pe sectorul privat”, a spus Bogza, citat de Agerpres. El a mai spus că pentru a fi făcute investiţii şi noi angajări măsura de reducere a CAS trebuie să fie menţinută mai mult timp, iar celelalte taxe ar trebui să rămînă neschimbate.

Să mai spunem că, în primele şapte luni ale anului în curs, investiţiile străine directe au scăzut în România cu 13% faţă de cele făcute în perioada similară a anului trecut, iar în ultimii trei ani ţara noastră a atras investiţii străine în valoare de numai circa 2 miliarde de euro.

Articole din aceeasi categorie