„Război” graffiti-ului de pe clădirile din centrul Clujului

Municipalitatea clujeană a cumpărat un aparat special care curăţă graffiti, marcaje necorespunzătoare, afişe de pe clădiri şi monumente, pete de ulei de pe borduri şi trotuare şi igienizează punctele de gospodărire. Instalația mobilă de curățat ecologic cu sistem dual apă/abur sub presiune SteamPLUS a fost testată cu succes, ieri, în prezenţa primarului Emil Boc. O bucată din zidul vechii cetăţi de pe strada Potaissa a fost curăţată cu acest echipament.
Edilul a subliniat că tehnologia pe care o foloseşte aparatul, în valoare de 50.000 de euro, este una complet nepoluantă. „Primăria a achiziţionat şi a recepţionat, în 31 decembrie 2019, acest aparat modern, unic cred eu, în România, care curăţă graffiti, marcaje necorespunzătoare, pete de ulei de pe borduri şi trotuare, dar în esenţă ne ajută la curăţarea clădirilor de graffiti. Cel mai important lucru pe care vreau să îl ştiţi este că acesta este un mijloc complet nepoluant, nu foloseşte nicio substanţă chimică. În al doilea rând, am achiziţionat acest echipament pentru a preveni, pe de o parte, şi a descuraja pe de altă parte, pe cei care practică tehnica de graffiti în spaţii neautorizate, spunându-le că dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim şi pe lângă faptul că vor suporta valoarea prevăzută de lege pentru refacerea clădirii, vor suporta şi rigorile prevăzute de legea contravenţională. Oferim celor care sunt amatori de graffiti două soluţii. Prima soluţie- proiectele pe care le are primăria de bugetare participativă, Artă în curtea şcolii. În fiecare an am selectat câteva unităţi şcolare, unde le-am dat posibilitatea celor care vor să facă tehnică de graffiti, să îşi exerseze această artă creativă. De asemenea, primăria va oferi în continuare şi alte zone din oraş, unde ei să îşi poată exercita în continuare organizat, legal, partea aceasta care ţine de graffiti. Dacă nu vor utiliza cele două instrumente legale, noi vom aplica sancţiunile ce vizează murdărirea clădirilor prin aceste tehnici de vandalism care pun în pericol şi siguranţa publică, dar mai ales afectează dimensiunea estetică a oraşului”, a declarat primarul Emil Boc.
Echipamentul va fi conferit, prin procedurile legale, cel mai probabil RADP pentru a-l utiliza,şi pentru primărie şi contracost pentru proprietari privaţi care vor dori să îşi cureţe clădirile. „Vom avea un centru care va corespunde exigenţelor europene. Clujul nu merită să aibă clădiri refaţadizate cu zeci de mii de euro, dar cu o asemenea imagine. Aviz amatorilor; veţi plăti costul acestor operaţii de curăţenie, plus amenda, plus sancţiune penală dacă va fi cazul de distrugere”, a mai spus edilul.
Aparatul special este singurul de acest gen achiziţionat de municipalitate, fiind, potrivit primarului Emil Boc, costisitor.
În prezent, în oraş sunt aproximativ 70 de clădiri publice cu inscripţii ilegale de graffiti, şi aproximativ tot atâtea clădiri private în această situaţie.
Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie

One Response to „Război” graffiti-ului de pe clădirile din centrul Clujului

  1. Vasaru

    Intrebare: De ce nu se sanctioneaza cei care fac aceste mazgaleli pe fatadele cladirilor? S-a tolerat acest lucru de prea mult timp!
    Sunt de acord cu achizitia acestui aparat pentru curatirea fatadelor, dar aceasta nu rezolva problema. Trebuiesc introduse amenzi severe pentru cei care se preteaza la asa ceva.