Produsul Intern Brut a crescut şi în primul semestru al anului

Produsul Intern Brut al României (PIB) a crescut în primele şase luni ale anului în curs cu 4,7% raportat la primul semestru din 2018, în special pe baza consumului din gospodării.

Datelor Institutului Naţional de Statistică arată că la creşterea PIB-ului au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (cu 1,2%), cu o pondere de 20,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,8%; construcţiile (cu 0,5%), cu o pondere de 3,5% şi cu un volum de activitatemajorat cu 14,9%; informaţiile şi comunicaţiile (cu 0,5%), cu o pondere de 5,8% şi cu un volum majorat cu 9,9%; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (cu 0,5%), cu o pondere de 7% şi cu un volum majorat cu 7,7%. Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,5%, au contribuit cu cu 0,9% la creşterea PIB, volumul lor crescând cu 8,9%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielilor pentru consumul gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 6,1%, contribuind cu 3,9% la creştere, precum şi formării brute de capital fix, care a contribuit cu 2,3% la creştere, ca urmare a majorării volumului cu 12,4%.
O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (în scădere cu 2,0%), consecinţă a majorării cu 2,7% a exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 6,4%.

Avem a doua creştere din Uniune

Ungaria a înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2019, comparativ cu trimestrul precedent, cel mai semnificativ avans al economiei din UE, urmată îndeaproape de România, arată o estimare publicată de Oficiul European pentru Statistică.
În Uniune, PIB-ul a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aproape toate ţările UE au raportat creşteri ale PIB-ului, iar cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (1,1%), România (1%), Bulgaria, Danemarca Grecia, Cipru, Lituania şi Polonia (toate cu o creştere de 0,8%). Singurele state în care PIB-ul a scăzut au fost Marea Britanie (cu 0,2%), Germania şi Suedia (cu 0,1%). Economia Italiei a stagnant.
La finele săptămânii trecute, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor”s, a reconfirmat ratingul de ţară al României la BBB- cu perspectiva stabilă, dar a atras atenţia că ritmul de creştere al economiei româneşti va rămâne sub 4% în acest an, după care se va reduce în 2020-2021 din cauza încetinirii cererii externe, a reducerii ritmului de creştere a salariilor şi a unui mediu fiscal mai neutru.

Articole din aceeasi categorie