Asociaţia Pro Consumatori cere îngheţarea preţurilor la unele alimente

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită Guvernului îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei corespunzător unui trai de subzistenţă, pe o durată de un an.

„Propunem Guvernului României îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenţă pentru o perioadă de 12 luni. În opinia nutriţioniştilor americani, o femeie adultă care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie zilnic de un aport caloric cuprins între 1.200 – 1.600 de calorii, pentru a-şi menţine sănătatea şi greutatea optimă, în timp ce un bărbat sedentar are nevoie de 1.600 – 2.400 de calorii/zi”, afirmă reprezentanţii Asociaţiei.
În opinia APC, plafonarea preţurilor în situaţia stării de urgenţă trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistenţă: pâine (franzelă, 300 grame), făină neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea.

Conform estimărilor organizaţiei, bugetul lunar al unei femei pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 358,44 lei, bugetul lunar al unui bărbat pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 302,61 lei, în timp ce bugetul lunar al unei familii standard, formată din doi adulţi şi doi copii, pentru un trai de subzistenţă, este egal cu 1.110 lei.
„Totodată, este imperios necesar, având în vedere creşterile nejustificate de preţuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât şi nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanenţă aceste preţuri, iar creşterile de preţuri, pe perioada stării de urgenţă şi până în momentul în care economia se stabilizează, să fie aprobate de ANAF numai în baza prezentării unor metodologii de calcul care să prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial să nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adăugată şi rata anuală a inflaţiei prognozate de BNR”, declară Costel Stanciu, preşedintele APC.

Recent, ministrul Agriculturi şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că nu este benefic ca statul să plafoneze, în mod arbitrar, preţurile la raft, dar „dacă lucrurile se vor agrava şi dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie şi de intervenţie”.

Articole din aceeasi categorie