Prime pentru şomeri la angajarea în muncă

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) acordă, la cerere, în anumite condiţii, prime pentru şomerii care se încadrează în muncă. Vă prezentăm în continuare datele furnizate de Agenţie, referitor la tipurile de prime şi cuantumurile acestora, informaţii depre actele care trebuie depuse putând fi obţinute de la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă unde persoanele aflate în şomaj sunt înregistrate (AJOFM Cluj – Cluj-Napoca, str. G. Coşbuc nr. 2).

 

Prima de activare

Prima de activare este în valoarede 1.000 de lei, şi se acordă șomerilor înregistraţi la AJOFM de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dacă se angajează cu normă întreagă, pentru mai mult de 3 luni. Prima se acordă în două tranșe: * 50% la data angajării * 50% după expirarea a 3 luni de la angajare.

Prima de inserție

Prima de inserţie se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM şi se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni. Ei beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Prima se acordă în două tranşe: * 50% la data angajării * 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Primele de mobilitate

Primele de mobilitate – prima de încadrare, prima de instalare şi prima de relocare – se acordă şomerilor înregistraţi la AJOFM, inclusiv șomerilor de lungă durată, care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Prima de activare se poate cumula cu prima de inserţie și cu prima de instalare. Prima de încadrare şi prima de instalare nu se cumulează.

De prima de încadrare pot beneficia şomerii înregistraţi la AJOFM şi care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care îşi desfăşoară efectiv activitatea la angajator. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

De prima de instalare pot beneficia șomerii înregistraţi la AJOFM care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de instalare se acordă astfel: * 12.500 lei pentru șomerii care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul / reședința * 15.500 lei pentru șomerii care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul / reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere. În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o sumă de 3.500 lei.
Primele de instalare, în cuantumurile
de mai sus, se acordă în două tranşe: * 50% din suma stabilită, la data instalării * 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prin excepție,
dacă angajatorul sau autoritățile publice locale sau centrale asigură locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat, astfel: * 3.500 lei pentru persoanele care îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa * 6.500 lei, atât în cazul persoanelor care îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa şi sunt însoțite de membrii familiei, cât şi în cazul familiei monoparentale, în situația în care este însoțită de copilul sau copiii aflați în întreținere * 3.500 lei pentru fiecare soț care îndeplineşte condiţiile pentru acordarea primei de instalare. Prima de instalare, stabilită prin excepţiile respective, se acordă într-o singură tranșă, la data instalării.

Prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene (UE) şi Spaţiul Economic European (SEE) pe o perioadă de cel puţin 36 luni, în cuantumurile stabilite de lege, dacă îndeplinesc următoarele condiții: * au domiciliul pe teritoriul României la care se întorc sau noul domiciliu, respectiv noua reședință pe care îl / o stabilesc pe teritoriul României ca urmare a întoarcerii în România este în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localitățile învecinate acesteia * sunt înregistrate la AJOFM–ul în a cărui rază teritorială se află cu domiciliul / reședința * lunile care constituie perioada de cel puțin 36 de luni în care au exercitat dreptul la liberă circulație în unul sau mai multe state din spaţiul UE şi SE, anterior întoacerii în România, sunt consecutive * sunt cetățeni români pe perioada în care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spaţiul UE şi SEE * dețin un document sau orice alt înscris emis de o autoritate publică a statului sau statelor din spaţiul UE şi SEE în care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor pe o perioadă de cel puţin 36 luni, prin care se atestă că au avut pe perioada respectivă domiciliul sau reședința ori au exercitat dreptul de rezidență legal pe teritoriul statului respectiv / statelor respective * se încadrează în muncă cu normă întreagă pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

De prima de relocare pot beneficia persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Ei beneficiază de o primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei lunar, pentru o perioadă de 36 de luni.

Articole din aceeasi categorie